Чи варто чекати відключень світла навесні та що буде з боржниками: пояснює гендиректор енергетичної компанії

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи будуть відключення світла навесні: пояснює гендиректор енергетичної компанії
Freepik

На скільки покращилася ситуація з електроенергією?

Поділитися:

Майже три тижні Україна живе без відключень світла. На скільки покращилася ситуація з електроенергією та чого варто чекати боржникам? Про це в студії "Сніданку з 1+1" поговорили з генеральним директором YASNO Сергієм Коваленко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6660 грн від Норвезької ради у справах біженців в Україні: хто та як може отримати

Що буде з відключеннями світла під час весни?

Як пояснив гість "Сніданку з 1+1", ситуація з електроенергією покращилася завдяки погодним умовам та якісній роботі енергетиків, які змогли відновити системи, пошкоджені внаслідок ракетних обстрілів ворога. Вже 20 діб Україна живе без відключень по всій Україні. Якщо нових атак на енергосистему не буде, то відключення електроенергії не знадобляться.

"Треба розуміти, що ми без відключень, тому що запрацювали всі атомні енергоблоки, тому електростанції дають більше електроенергії, ніж в середньому за рік. З іншого боку — немає холодів. Саме тому споживання, яке, зазвичай, є у лютому, нижче. Отже, Україна останні три тижні тримає баланс між генерацією та споживанням. Водночас треба розуміти, що ворог може знову нас обстріляти. Якщо кудись попаде, то ми повернемось до історії з відключеннями. Якщо вивести за рамки обстріли, то ми, на мій погляд, перемогли на енергетичному фронті!" — пояснив Сергій Коваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зростуть ціни на хліб: коли та на скільки подорожчає продукт (прогноз експертів)

Що буде з боржниками?

Поки в країні йде війна, боржників відключати не будуть. Втім, після перемоги, вважає гендиректор YASNO, все одно доведеться заплатити за спожиту електроенергію.

"З початку повномасштабного вторгнення ніхто не має права відключати людей. Наразі ніхто не відключає. По нашим регіонам — Київ, Дніпро та Донецький регіон — в перший місяць оплати дуже впали, менше 20% людей платили. Згодом щомісяця оплати зростали. Я дуже вдячний всім, хто почав платити. На мій погляд, ситуація з боржниками після нашої перемоги буде розгортатися наступним чином: ринок повернеться до правил і всі постачальники підуть до боржників і здійснюватимуть заходи по стагуванню боргу. Якщо людина немає змоги фінансової, то є ж безліч соціальних програм.  

Дивіться повне інтерв'ю в "Сніданку з 1+1".

 

Новини по темі