В Україні зростуть ціни на хліб: коли та на скільки подорожчає продукт (прогноз експертів)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коли та на скільки подорожчає хліб (прогноз експертів)
freepik.com

Які прогнози експертів щодо подорожчання хліба?

Поділитися:

Уже скоро підскочать ціни на декілька базових продуктів. Такі прогнози експертів. Зокрема зросте ціна і на хліб. За рік повномасштабної війни ціна на хліб й так зросла на 20-25%. На скільки ще може подорожчати важливий соціальний продукт і за яких умов, розбирались у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підвищення пенсій та нові правила виплат військовим: які зміни чекають українців з 1 березня

Крафтові пекарні вже змінили технології випікання хліба задля того, щоб втримати ціни на свою продукцію, а також перейшли на сировину суто українського походження. Трішки важче — великим промисловим пекарням, пояснює віцепрезидент всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дудченко. Велике виробництво дотримується суворої рецептури від Держстандарту, але і такі підприємства намагаються втримати різкий стрибок в ціні на хліб, навіть якщо це економічно недоцільно:

"Сьогодні ціна на зерно на ринку більш-менш прогнозована і стабільна, але те, що відбудеться там через декілька місяців — важко спрогнозувати в зв'язку з тим, що відбулося зменшення площ посівних. По якості зерна тут теж важко спрогнозувати. Також дуже залежить робота підприємств від енергозабезпечення, в частині,  наскільки стабільно ми будемо отримувати електрику. Тому що електрика, яка виробляється за рахунок генераторів — в три рази дорожча за ту, яку ми отримуємо з мережі". 

Усе це і може спровокувати здорожчання, яке прогнозується. Юрій Дудченко додає, що наступний перегляд цін на хліб відбудеться приблизно в середині квітня:

"В умовах, якщо стабільною буде ціна на зерно і борошно, а тут ми не бачимо різких тенденцій до збільшення, тому якщо і відбудеться подорожчання, воно буде в межах 5-10%".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії з 1 березня зростуть: на скільки та кому підвищать

Економіст Олег Пендзин наголошує, що навіть до активних бойових дій в Україні хліб закономірно дорожчав на 1% в місяць, що й відбулось у січні:

"У нас в державний бюджет закладена інфляція 28%. Це означає, що законодавець погодився з тим, що за рік ціни зростуть на 28%. Хліб зросте менше. Навіть менше за рівень очікуваної інфляції. Інша справа — ми не маємо такого росту доходів. Для пенсіонерів, в яких буде індексація та які вживають соціальні види хліба, відчутно зростання не буде". 

Прогнози експертів щодо подорожчання хліба, дивіться:

Новини по темі