Чи впливає війна на збільшення розлучень: пояснили у “Сніданку з 1+1”

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому в Україні стало більше розлучень та як правильно працювати над стосунками 
freepik.com

Психотерапевт розповів, як стосунки на відстані змінюють сприйняття партнерів одне одного.

Поділитися:

Київ — лідер за кількістю розлучень в Україні за перше півріччя 2023. Розірвати шлюб у столиці вирішило 1678 пар, і це більше, ніж у попередні роки. Водночас нових сімей утворилося 9292. Чому виникла така тенденція? У “Сніданку з 1+1”,  що виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, цю ситуацію прокоментував психотерапевт Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк говорити про кризу у стосунках і чи варто виносити це на публіку – пояснює психолог в «Сніданок. Вихідний»

Чому у Києві найбільше пар розлучаються

По-перше, столиця має найбільше населення в країні — 3 мільйони. По-друге, така статистика реалістично відображає сьогодення. Війна спричиняє постійні емоційні гойдалки для всіх українців. Так, на початку війни багато хто імпульсивно одружився. За півтора року не всі пари підійшли одне одному.

Найменше розлучень зареєстровано на Закарпатті та в Чернівецькій області. Лідерами за кількістю одружень стали Харківщина та Сумщина. Війна стала каталізатором для тих подружжів, які ще раніше мали проблеми в стосунках.

Які найчастіші причини розлучення

“Будь-який шлюб створюється на гормонах, а розлучається на мізках”, — коментує експерт.

Сім’я — це завжди складна робота. Війна фізично розлучає, і це додає труднощів. Люди відвикають один від одного, знову стають незнайомцями. Найбільше розлучень стається в перший рік подружнього життя, адже дія гормонів закінчується за кілька місяців, і тоді “вмикаються” мізки. Люди не завжди мають терпіння працювати над відносинами, і це спричиняє розрив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неля Шовкопляс поділилася, як трансформувалися її стосунки з чоловіком під час повномасштабного вторгнення

Як пропрацьовувати стосунки на відстані

  • спілкування
  • розмови про почуття
  • не набридати
  • знайти спільні інтереси
  • планувати майбутнє
  • діти як радість
  • діти як проблеми

Якщо відносини вже “дали тріщину”, чи є сенс їх рятувати

Це питання індивідуальне для кожної родини. Експерт зазначає, що він за те, щоб працювати над відновленням, адже багато проблем можна вирішити. Проте у деяких ситуаціях розлучення — найкращий варіант.

Дивіться "Сніданок з 1+1" щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі