Ціни на житло у 2022 році: скільки українцям треба працювати, щоб назбирати на власні квадратні метри

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Що впливає на ціну житла та які ціни будуть у 2022 році?

Поділитися:

Ціни на житло в Україні знову зросли: тільки за останній рік здорожчали на 30%. Що впливає на ціноутворення та якими будуть ціни у 2022 році – розбирались у «Сніданку з 1+1».

Для прикладу, ціна однокімнатної квартири площею 36 кв.м. з ремонтом у Києві нині – 60 тисяч доларів, розповідає консультант із нерухомості. За минулий рік ціна виросла на 30%. Якщо раніше ціни зростали на 10-15% на рік, то зараз це вже 30%. Зокрема, така тенденція через дорогі будівельні матеріали: через високі ціни ті, хто планував купити квартиру у новобудові, пішли на вторинний ринок де, у свою чергу, утворився ажіотаж. У результаті – здорожчало все.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як перевірити забудовника та не стати жертвою будівельних афер? Розповідає експерт з нерухомості

Експерт з ринку нерухомості розповідає, що минулоріч у квадратних метрах українці розгледіли спосіб інвестиції. Банківські депозити завжди були основним конкурентом нерухомості з точки зору інвестування, але зараз банківські депозити пропонують дохідність приблизно 1-3% в доларах або 7-9% річних у гривні. При тому, що нерухомість зараз може приносити від 8 до 12 % річних в доларах, зазначає експерт.

З листопада 2021 року ціни на квартири практично завмерли і залишаються на тому ж рівні донині. Журналісти видання "Слово і Діло" порахували, скільки українцям треба працювати, аби назбирати на власні квадратні метри. Для цього взяли середню зарплату кожного регіону та середню вартість квартир. Виявилося, найдовше збирати доведеться жителям Львова та Одеси. На житло у новобудові необхідно витратити близько 8 років життя за умови, що потрібно відкладати усю свою зарплату. Одесити високу вартість житла пояснюють просто: люди люблять купляти нерухомість з готовим ремонтом і за таку квартиру готові переплачувати.

У Києві, аби назбирати на нове житло, необхідно відкладати зарплату протягом маже 6 років. На вторинному ринку цей термін трохи менший – 5,5 років. Найшвидше придбати квартиру можна в Сєвєродонецьку та Краматорську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У відпустку: як захистити житло від грабіжників та що робити, якщо обікрали

Житло в іпотеку з пільговими відстоками: як це працює

Пришвидшити процес купівлі квартири можна за допомогою іпотеки. Минулого року в Україні запустили пільгову іпотеку під 7%. У рамках цієї програми частину витрат має компенсувати держава. Однак, за 2021 рік іпотечних угод було не так багато та це всього 1-2% від кількості усіх угод по новобудовах. Експерт з нерухомості пояснює це тим, що взяти іпотеку не просто: існує обмеження по віку, розміру зарплати та навіть року здачі будинку. Також, з обіцяними пільговими відсотками не все так просто: попри те, що було неодноразово оголошено про програму іпотечного кредитування нижче 10%, у реальності середня ставка іпотечного кредитування – 16-19% річних, зізнається експерт. Це з усіма податками, страхуванням та зборами.

Які ціни на житло будуть у 2022 році

Прогнозувати ціни на 2022 рік експерти не беруться, оскільки усе залежить від загальноекономічної ситуації в Україні, рівня інфляції та загрози початку повномасштабної війни з Росією.

Яке житло найчастіше обирають українці та чи буде воно дорожчати, дивіться:

Новини по темі