Чому в Україні дорожчають яйця: про причини розповіли експерти

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чому в Україні різко зросла ціна на яйця? Пояснюють експерти.

Поділитися:

Ще до Нового року в Україні суттєво подорожчали яйця, і у перші дні 2022 року ціна продовжує рости. В чому причина цього явища? У «Сніданку з 1+1» роз’яснення надали експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи корисні яйця для організму? Скільки яєць і в яку пору доби можна їсти без шкоди для здоров’я? Розповідає дієтологиня Наталія Самойленко

Економіст Олег Пендзін зауважує:

«Ми бачимо, що і до Нового року, і після ціна на яйця в Україні є надзвичайно високою, і це, в першу чергу, зумовлено високими витратами на виробництво цієї продукції. Адже галузь птахівництва є одним з найбільших споживачів газу, а за рік ціна на газ для її підприємств дуже виросла».

Отже, на стрибок цін на яйця, за словами Олега Пендзіна, впливає:

  • Підвищення ціни на газ для підприємств.
  • Сезонність.
  • Ріст цін на зернові.

На думку економіста, якщо уряд не втрутиться в ситуацію формування цін на енергоносії, то асоціації виробників з різних галузей змушені будуть повідомляти про підняття цін на їх продукцію. Дивіться відео про нові рекорди цін на продукти в Україні:

Ситуацію з підвищенням вартості яєць коментує і виконавчий директор Асоціації птахівників України Сергій Карпенко. За його словами, наприкінці грудня Асоціація повідомила Уряд про критичну ситуацію. Пан Карпенко додає:

«Після цього надія на дотації нашої галузі від держави з’явилася, але поки що цей механізм не запущений, готуються необхідні документи. Якщо птахівників почують, зниження цін на яйця буде вже у лютому».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з 2022 року збільшать пенсії: кому і на скільки підвищать

Ціна на яйця – це дуже важливе питання, адже мова йде про базовий і дуже корисний продукт. Дієтологиня Наталія Самойленко коментує ситуацію, що склалася, так:

«Якщо українці не зможуть собі дозволити яйця, вони будуть суттєво втрачати в надходженні корисних елементів до організму. В яйцях є все необхідне для нашого здоров’я: білок, амінокислоти, вітаміни, селен, залізо».

Дивіться, як Наталія Самойленко розповідає про користь яєць для організму:

ФОТО: pixabay.com/stevepb

Новини по темі