Чому на прилавках з'явилася неякісна сіль: коментар експертів у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Неякісна сіль: чому з'явилася та як перевірити
Freepik

У "Сніданку з 1+1" Костянтин Грубич розповів, як неякісна сіль потрапила до магазинів та як перевірити її користь.

Поділитися:

Повномасштабне вторгнення згубно вплинуло на основний видобуток солі України, що знаходиться в Соледарі, Донецька область. Тому українцям довелося купувати імпортну сіль, і з цим виникли свої проблеми: покупці жаліються, що закордонна сіль має дивний запах, каламутить воду та взагалі не виконує свої функції. Чому виникла проблема якості та як перевірити користь солі, розповів Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1”, що виходить у будні дні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 поради щодо вибору якісного ланч-боксу для дитини від Костянтина Грубича

Чому на прилавках з'явилася неякісна сіль

В середньому українці з'їдають в день по 4 г солі, а це майже чайна ложка! 75% планети зловживає сіллю, кажуть у ВООЗ.

Фахівець Інституту галургії Євген Щасливець пропонує 2 ймовірні причини виникнення цієї ситуації. По-перше, на сольових виробництвах застосовують нафту, і при не дотриманні техніки обробки речовина справді може потрапити в готовий продукт. По-друге, неправильне транспортування також може бути коренем проблеми. Кандидатка технічних наук Ольга Хацевич зазначає, що в Україні нині відсутній контроль якості фасування солі, а це безумовно є недоліком.

Як перевірити сіль на якість

Перш за все, спробуйте сіль на запах та смак. Це продукт, який у нормальному вигляді не має запаху. Потім розчиніть сіль у воді. Так можна легко побачити осад, олію, механічні домішки. У разі виявлення сторонніх елементів ведучий рекомендує розчинити сіль у воді, а потім профільтрувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У «Сніданку. Вихідний» розповіли, як правильно робити консервації та поділилися рецептом мочених помідорів

"Сніданок з 1+1" разом з Державною установою "НІОХІМ" впроваджують серію досліджень якості солі. Науковці визначать безпечність продукту від того чи іншого виробника та поділяться результатами в ефірі "Сніданку з 1+1" протягом наступного місяця. Слідкуйте за оновленнями.

Ранок зі “Сніданком з 1+1” – це свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть проєкт з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Сніданок в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі