Секрет трендового смаколика: що таке дубайський шоколад та чому він так стрімко став дуже популярним

Дубайський шоколад заполонив не лише серця поціновувачів солодкого, а й інформаційні таблоїди та соціальні мережі.
Для когось — це лише молочний шоколад з фісташковою пастою. Натомість для усіх прихильників останніх трендів — це найвідоміший шоколад у всьому світі. Можемо посперечатися, що ви чули щось про дубайський шоколад. Але чи знаєте ви про феномен його популярності та з чого все починалося?
Сніданок з 1+1 детальніше розібрався в історії популярності дубайського шоколаду. А ми готові поділитися нею із вами!
З чого все почалося
Засновницею дубайського шоколаду вважається Сара Хамуда. Їй 38 років, дев’ять з яких вона проживає в Дубаї. Вона заміжня та виховує двох доньок. Шоколадну фабрику Сара відкрила просто у себе вдома, коли була в декреті під час другої вагітності.
Жінка шукала ідеальний десерт — шоколад з екстраначинками, адже мріяла, щоб він нагадував кнафу, яку готувала її мама в дитинстві (арабський десерт дуже схожий на пахлаву). Проте, після довгих спроб, так і не знайшовши того, що задовольнило б її смакові рецептори, Сара вирішила створити його власноруч. Вона поєднала молочний шоколад із фісташковою пастою, тістом катаїфі й вуаля — так і вийшов легендарний дубайський шоколад.

У 2021 році Сара разом із чоловіком розпочала невелике виробництво. Удвох вони виготовляли та розмальовували шоколад вручну. А за кілька років, у 2023-му, стався справжній вибух популярності, коли одна з покупчинь розхвалила дубайський шоколад в одному з відео у TikTok. Відео стало вірусним і набрало тоді понад 100 мільйонів переглядів, а про шоколад таким чином дізнався майже весь світ.
Зараз команда Сари значно зросла: вони орендували кухню та збільшили штат працівників до 10 осіб. Жінка особисто розробляє десерти та контролює процес виробництва, приділяючи особливу увагу саме художньому оформленню шоколаду. Придбати оригінальний шоколад можна виключно через одну службу доставки в Дубаї. Вартість 200-грамової плитки складає приблизно 800 гривень.
Проте кількість шоколаду обмежена — 500 плиток на день і вони розлітаються в лічені хвилини. Асортимент шоколаду також здатен задовольнити будь-який смак гурманів:
- з корицею;
- тістом філо та арахісовою пастою;
- з хрумким печивом та солоною карамеллю;
- білий шоколад із печивом та вершковою начинкою, який нагадує чізкейк.
Та все ж у топі продажів залишається молочний шоколад із м’якою фісташковою пастою та хрусткою основою, який й прозвали в народі — дубайський шоколад. Його популярність досі тримається у соцмережах, адже публікації з відмітками #dubaichocolate набирають завжди більше сотні тисяч переглядів, а їхня кількість також чимала.


Наразі засновниця дубайського шоколаду лише планує офіційно вийти на міжнародний ринок. Тим часом шалений попит намагаються задовольнити й інші виробники шоколаду. Наприклад, українські кав’ярні створюють десерти з фісташковою начинкою, які нагадують дубайський шоколад.
Онлайн-магазини також швидко підхопили тренд і продають схожий шоколад значно завищуючи його ціну. Вартість однієї плитки може варіюватися від 1000 до 1500 тисячі гривень, залежно від продавця.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ключ до молодості та здоров'я серця: що відомо про Середземноморську дієту