Головні новини України та світу за тиждень: фінальна версія закону про мобілізацію, контрнаступ України і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Масований обстріл 11 квітня, протести у Тбілісі, нова послуга Укразалізниці: головні події тижня.

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 8 по 12 квітня. 

Україна вже розробила новий план контрнаступу

Про це німецьке видання Bild заявив президент Володимир Зеленський. Очільник держави зазначає, що Україна може перемогти Росію лише сучасною зброєю, яка зараз надходить з заходу. Україна нарощує виробництво за іноземними ліцензіями. Володимир Зеленський стверджує, що це може дати Україні перевагу над Росією, яка має значно більше солдатів. Президент висловив переконання, що Україна обов'язково переможе, адже альтернативи немає. Коли це буде, Зеленський не сказав.

Завершилося напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію

Документ готовий до голосування. Секретар комітету нацбезпеки та оборони Роман Костенко повідомив, що до законопроєкту внесли понад 4 000 правок, зокрема запроваджується електронний кабінет військовозобов'язаних, їхня реєстрація не є обов'язковою, а лише правом. Ухилянтам обмежуватимуть право керування автомобілем лише за рішенням суду. Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України зможуть тільки за наявності військово-облікових документів. Замість строкової планується запровадити базовий військовий вишкіл. Обов'язкової мобілізації жінок не планується. Остаточне рішення по нормах закону будуть ухвалювати уже у сесійній залі українського парламенту.

У Тбілісі відбувся марш проти законопроєкту про іноземні агенти

Законопроєкт ініційований російським шаблоном керівною партією "Грузинська мрія". Учасники вийшли на мітинг з прапорами Грузії та Європейського союзу. Організатори мітингу планують боротися проти ухвалення закону, оскільки його схвалення може спричинити конфлікт між Сакартвело та ЄС. Документ зобов'язує громадські організації та ЗМІ, які хоча б на чверть фінансуються за кордоном, реєструватися як іноземні агенти. Невиконання цієї вимоги загрожує великими штрафами. Це вже друга спроба грузинської керівної партії впровадити цей закон.

Масований обстріл України 11 квітня

Атака тривала від 5-ї до 7-ї години ранку. Шахеди атакували різні регіони, включно з західними. Окупанти здійснили пуски крилатих ракет, аеробалістичних кинджалів, балістичних іскандерів, керованих зенітних та авіаційних ракет. За попередньою інформацією Генерального штабу, силами ППО України було знищено 37 із 40 безпілотників. Під ударом опинилися Стрий, Харків, окремі населені пункти Харківської, Львівської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської і Миколаївської областей. Удари також наносилися здебільшого по енергетичному комплексу України.

Глава Міненерго Герман Галущенко вже заявив про атаку на об'єкти генерації та системи передач в областях. Влучання на півдні підтвердили сили оборони. Росіяни також завдали щонайменше 10 ударів по критичній інфраструктурі міста Харків та області. Через перебої з енергопостачанням метро не працювало кілька годин. Також є влучання на Київщині, про що попередили в обласній військовій адміністрації, зокрема у найбільшу місцеву ТЕЦ — Трипільську.

Укрзалізниця пропонує нову послугу автоматичної покупки квитків

Захопити квиток на поїздку тепер стане простіше завдяки новому сервісу, який запровадила Укрзалізниця. Після кількамісячного тестування цей сервіс тепер доступний для всіх пасажирів, які авторизуються підписом. Тепер Укрзалізниця може відстежити та придбати квиток на конкретний поїзд або моніторити маршрут. Для цього пасажиру достатньо ввести свої дані та оплатити карткою. Коли квиток буде доступний, система автоматично його оформить, а у разі, якщо не буде знайдено квитки, кошти автоматично повернуться на картку. Крім того, тепер можна отримувати повідомлення про появу квитків на міжнародні поїзди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі