Гострий зубний біль: що робити, якщо болить зуб в умовах воєнного часу (народні методи та корисні поради від стоматолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що робити, якщо болить зуб: поради стоматолога, як боротися з зубним болем в умовах війни
freepik.com

Що робити, якщо болить зуб, а звернутися до лікаря немає можливості в умовах воєнного стану? Корисними порадами поділився стоматолог.

Поділитися:

Зубний біль – один з найбільш сильних видів болю. Що робити, якщо зуб розболівся невчасно, під час війни, а терпіти несила? Про це у включенні зі "Сніданком. Онлайн" розповів лікар-стоматолог Олександр Обабко. Він зауважив:

"Стоматологічна допомога функціонує по всій країні, є багато державних і приватних клінік, які працюють, допомагають з гострим болем. Також нашим персееленцям з гострим зубним болем безкоштовно допомагають у багатьох клініках Словаччини, Польщі, Молдова, країн Прибалтики тощо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цистит як наслідок перебування у сховищі: як боротися в екстремальних умовах (поради лікаря)

Стоматолог каже, що якщо немає жодної можливості звернутися за консультацією до лікаря офлайн, можна спробувати проконсультуватися з ним по телефону або ж за допомогою відеозв'язку. Якщо ж і такої можливості немає, Олександр Обабко радить:

"Якщо немає жодної можливості потрапити до лікаря, найдієвіше – це використання будь-якого анальгетику, який є під рукою, щоб зменшити біль. Важливо: треба пити перевірені анальгетики, які ви приймали раніше і на які у вас точно немає алергії".

Народні методи боротьби із зубним болем

Якщо доступу дод анальгетиків теж немає, лікар радить спробувтаи зменшити інтенсивність болю за допомогою одного з цих народних методів:

►Розчин для ротових ванночок: у теплу воду додається харчова сода, декількома краплинами йоду та все ретельно розмішується. Полоскати рот декілька разів на день. Важливо: треба точно знати, що ви не маєте алергії на йод.

►Лушпиння від цибулі запарити в окропі, дати настоятися, і після того можна робити ротові ванночки.

►Подрібнити сушений корінець від гарбуза, залити окропом, дати настоятися пів години. Потім цим розчином полоскати рот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Панічна атака в умовах війни: як подолати та повернути продуктивність (поради МОЗ)

Важлива інформація: будь-які розчини, які ви будете робити для ротових ванночок, мають бути ледь теплі, кімнатної температури. Вони не повинні бути гарячі, тому що висока температура цих розчинів може спричинити ще більше посилення болю.

Як тільки у вас з'явиться така можливість, варто звернутися до лікаря. Адже вказані методи лише можуть тимчасово зняти зубний біль, але точно не усунуть його причину.

Дивіться "Сніданок.Онлайн" щодня з 10:00 до 13:00 на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі