Цистит як наслідок перебування у сховищі: як боротися в екстремальних умовах (поради лікаря)

Цистит через сидіння у підвалі: як боротися (радить лікарка)
freepik.com

Що робити, якщо через тривале перебування у холодних і сирих сховищах у жінки з'явилися симптоми циститу? Як боротися з хворобою в екстремальних умовах?

Поділитися:

Через війну, яку росія розпочала проти України 24 лютого, та обстріли мирних міст безліч людей по всій території нашої країни змушені ховатися у бомбосховищах та підвалах. Через тривале перебуваня у холодних та сирих приміщеннях у деяких жінок можуть з'являтися симптоми циститу. Що робити у такому разі, якщо доступу до медичної допомоги немає? Порадами поділилася лікарка-гінекологиня Наталія Лелюх, відома в мережі як Доктор Наташа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Висока температура тіла чи тиск: що робити, якщо до медичної допомоги не дістатися (рекомендації МОЗ)

Симптоми циститу

Цистит – це запалення сечового міхура, яке найчастіше буває бактеріальним. Через це запалення жінка може відчувати такі неприємні та болісні симптоми:

  • Біль, печіння під час сечовипускання.
  • Відчуття наповненості сечового міхура і постійне бажання сходити в туалет.
  • Підвищена температура тіла.
  • Сухість, потріскання статевих органів і біль через це.
  • Біль внизу живота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптечка для сховища: що важливо взяти з собою в укриття

Як боротися з циститом в умовах війни?

Отже, якщо у вас з'явилися симптоми циститу, а до лікаря звернутися не виходить, Наталія Лелюх радить:

  • Утеплити ноги: одягнути зайву пару шкарпеток, підшукати тепліше взуття.
  • Пити багато теплої води, чаю. Потік сечі – це додатковий механізм одужання. Але з підкисленими розчинами (журавлина, лимон) треба бути обережними. Особливо тим, у кого раніше був "пісок" у сечі.
  • Випити будь-які таблетки на основі нестероїдних протизапальних, діюча речовина ібупрофен 400 або 600 мг. Пити ці таблетки краще після їжі, запивати водою. З обережністю пити людям з виразковою хворобою, особливо на тлі стресового загострення. Ібупрофен можна приймати 3 дні по 1 табл х 2 рази (добова доза на більше 1200 мг).
  • Антибіотик. Потрібен у випадку бактеріального циститу. Але аналізи зараз здавати проблематично. Тому, якщо цистит вперше, супроводжується підвищенням температури і не проходить піля перших 2 таблеток ібупрофену, бажано пошукати в аптечці Монурал або Аугментин. Монурал – це такий порошок, який приймається двічі з інтервалом в 12 годин. Аугментин – це таблетки, які приймаються по 1 х 2 рази на день 5 днів. Також можна приймати Фуромаг 50 мг х 3 рази на день 5 днів. 
  • Тепло на живіт та промежину. Ідеально – грілка. Пластикова пляшка з теплою водою теж згодиться. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Панічна атака в умовах війни: як подолати та повернути продуктивність (поради МОЗ)

Звісно, оптимально все-таки звернутися за консультацією до лікаря. Але якщо такої можливості немає, ці поради можуть допомогти впоратися з циститом і продовжити боротьбу з окупантом.

Новини по темі