Йодид калію: коли і як правильно приймати (роз’яснення від експертки МОЗ у «Сніданку з 1+1»)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Кому і скільки пити калію йодиду у разі радіаційної аварії: роз’яснення від експертки МОЗ у Сніданку з 1+1
freepik.com

Кому і скільки калію йодиду потрібно пити в разі підтвердженої радіаційної аварії?

Поділитися:

Через напружену ситуацію, яка склалася на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС, багатьох цікавить питання: як захистити себе і своїх дітей у разі радіаційної аварії? Про це розповіла у "Сніданку з 1+1" експертка Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ Мартою Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо радіаційна аварія: МОЗ оприлюднило покрокову інструкцію дій

Пані Мельник дала наступні роз'яснення:

"Якщо сталася радіаційна аварія, у повітря потрапляє велика кількість радіоактивного йоду. Наша щитоподібна залоза поглинає його максимально швидко, особливо це стосується дітей, підлітків, та людей до 40 років. Тому нам її треба захистити: щоб вона не поглинала цей поганий радіоактивний йод, щоб не було внутрішнього опромінення. Нам треба заблокувати щитоподібну залозу, для цього треба прийняти препарати стабільного йоду".

До таких препаратів належить саме калію йодид, який продається в таблетках. Спиртові розчини йоду пані Мельник пити наполегливо не рекомендує, оскільки вони можуть мати токсичний вплив на організм і не мають необхідного ефекту.

Рекомендоване дозування калію йодиду

Коли, кому і скільки треба випити калію йодиду? Марта Мельни каже:

"З профілактичною метою ні в якому разі його пити не можна. Також не слід допускати передозування, оскільки воно може заблокувати роботу щитоподібної залози і призвести до її захворювань. Вживати калію йодид треба лише після офіційного сповіщення від органів місцевої влади".

Пані Марта наголосила, що територія України велика, і зовсім необов'язково, що у вашому регіоні буде необхідність вживати калію йодид навіть у випадку радіаційної аварії. Тож слід орієнтуватися саме на офіційні повідомлення від органів місцевої влади. Пити калію йодид слід одноразово, людям до 40 років у таких дозуваннях:

Калію йодид 1+1

Особам віком від 40 років йодид калію не призначають, оскільки у них щитоподібна залоза вже не накопичує радіоактивний йод. Найважливіше захистити щитовидку дітей та вагітних жінок, вони є найбільш вразливими до радіації. У МОЗ надали найбільш поширені запитання/відповіді щодо прийому препаратів калію йодиду:

Новини по темі