Вчора ДніпроГЕС, сьогодні Запорізька АЕС: чому радянські війська підірвали станцію у 1941 році та чому російські погрожують це зробити зараз («Уроки історії» у «Сніданку з 1+1»)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Підрив ДніпроГЕС як один із проявів злочинів радянського режиму проти цивільного населення: подробиці від історика Олександра Алфьорова
wikipedia.org

Чому радянські війська підірвали ДніпроГЕС у 1941 році та які були жертви серед цивільного населення?

Поділитися:

18 серпня 1941 року радянські війська підірвали греблю ДніпроГЕС у Запоріжжі. Зробили вони це під час відступу, коли місто захоплювала німецька армія. Навіщо було прийняте рішення підірвати ДніпроГЕС та які паралелі можна провести із сьогоденням, коли російські війська дотримуються тактики ядерного тероризму і погрожують підірвати тимчасово підконтрольну ними Запорізьку АЕС? Рубрика "Уроки історії" у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антонівський міст: чому його руйнування таке важливе для ЗСУ (пояснили у «Сніданку з 1+1»)

Підрив Дніпровської ГЕС – трагічна сторінка в нашої історії, яка наочно демонструє всю суть тоталітарного режиму. Історик Олександр Алфьоров розповідає:

"Коли німці підійшли до Запоріжжя, місто обороняла усього одна 274 стрілецькадивізія, і було зрозуміло, що цих сил замало. Радянська армія абсолютно свідомо підійшла до питання підриву ДніпроГЕС: 13 серпня приймається рішення про це, 16 серпня гребля заміновується і 18 серпня підривається".

Відомо, що це трапилось увечері, близько 20:00-20:30. Греблю підірвали частково. В результаті підриву вода піднялася приблизно на 5 м і змивала все, що зустрічала на своєму шляху.

Жертви серед місцевого населення

Олександр Алфьоров розказує про жертви такого підриву серед людей:

"Сучасні підрахунки стверджують, що постраждало близько 3-4 тис людей: це червоноармійці, які знаходилися на лівому березі Дніпра, та мешканці Запоріжжя, які залишилися в своїх будинках".

Тобто радянська влада пожертвувала тисячами своїх же солдатів і простих людей у яких не було шансу вижити, заради міфічної переваги у війні, якої так і не відбулося.

Вода вщент зруйнувала один з районів Запоріжжя, а в навколишні села заходила як сильна весняна повінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Батурина до Бучі: історичні факти, які підтверджують, що росіяни вбивали і катували українців століттями (фільм «Україна. Повернення своєї історії»)

Підрив ДніпроГЕС став одним із символів злочинності радянського режиму. Історик зауважує:

"Шокує ситауція, коли "совєтське" керівництво абсолютно свідомо пішло на те, щоб затопити величезні площі, щоб зруйнувати інфраструктуру, логістику, абсолютно не рахуючись при цьому з цивільним населенням".

Підрив ДніпроГЕС був фактично марним, бо не зупинив просування німецьких військ. Натомість він забрав не одну тисячу життів, зруйнував безліч домівок. Олександр Алфьоров зазначає:

"Це була акція, яка не призвела до жодних глобальних змін в ході Другої світової війни. По суті можемо говорити, що це була усього лише кількаденна зупинка у військових діях".

Пожертвувати життями людей заради міфічних вищих цілей – це тактика, яку в СРСР застосовували постійно, а зараз продовжують впроваджувати у сучасній росії. Так само, як радянська влада була готова на все, не рахуючись з життями цивільних людей, так само і сучасна росія під час повномасштабного вторгнення до України демонструє свою готовність до шокуючих, ницих, жахливих дій. Навіть на обстріли і погрозу підриву найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції, аби лишень досягти своїх політичних цілей. Тож світ зобов'язаний зупинити росію, поки вона не заподіяла ще більше лиха, і не лише Україні, а й іншим країнам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

Детальніше про підрив ДніпроГЕС у 1941 році дивіться в сюжеті "Сніданку з 1+1":

Новини по темі