Кому до 25 квітня треба повернутися з-за кордону, щоб зберегти роботу: роз’яснення у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Державні службовці України не зможуть працювати з-за кордону: до якого числа треба повернутися та в яких випадках можуть звільнити
pixabay.com/StartupStockPhotos

Деяким працівникам до 25 квітня треба повернутися з-за кордону, щоб уникнути звільнення. Про кого йде мова?

Поділитися:

12 квітня Уряд прийняв Постанову №440 "Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану". Відповідно до її 3-го пункту, який набуває чинності 25 квітня, всі державні службовці, які хочуть зберегти свої робочі місця, до цього часу мають повернутися в Україну. Про це у "Сніданку з 1+1" розповів в.о. Голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили платформу єДопомога для допомоги кожному, хто постраждав від російської агресії

Отже, відповідно до цієї Постанови, "у разі перебування державного службовця або працівника державного органу в робочий час в Україні поза межами робочого місця без рішення керівника державної служби або за кордоном, крім перебування у службовому відрядженні, оформленому в установленому порядку, до нього може бути застосоване дисциплінарне стягнення відповідно до закону". За словами Ігора Дегнери, це може бути дисциплінарне стягнення аж до звільнення.

Чому ж держава так потребує, щоб державні службовці перебували саме в Україні, навіть ті з них, хто може працювати дистанційно? Ігор Дегнера зазначає:

"99% функцій держави пов'язані саме з внутрішньою політикою. Якщо це завдання за межами держави, то для цього існує спеціальна процедура, яка називається "відрядження".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довідка ВПО в «Дії», виплати переселенцям, заявка про пошкоджене майно під час війни: Михайло Федоров розповів подробиці про нові онлайн-послуги

Після повернення з-за кордону державні службовці повинні приступити до роботи на робочому місці, визначеному керівником. Як бути, якщо працювати на небезепечній через війну території неможливо, а дистанційно роботу виконувати не виходить через її специфіку чи з інших причин? Експерт дає пояснення:

"Якщо робота дистанційно не може бути виконана, для державного службовця встановлюється простій і оплата праці буде 2/3 від окладу. Але лише за умови перебування в межах країни".

Згадав Ігор Дегнера і про скасування традиційних додаткових вихідних в Україні на Великдень та травневі свята. Про це посадовець каже:

"У нас війна в країні, необхідно працювати, відновлювати економіку".

Подробиці про заборону державним службовцям працювати дистанційно за кордоном дивіться у сюжеті:

Новини по темі