Любов до автівок та прихована підтримка України: цікаві факти з життя Єлизавети II у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Цікаві факти з життя Єлизавети II: подробиці у Сніданку з 1+1
Getty Images

Пригадуємо найцікавіші факти з життя королеви Великобританії Єлизавети II.

Поділитися:

Вчора, 8 вересня, Букінгемський палац повідомив про смерть королеви Єлизавети II. Цього року вона відзначила 70-річний ювілей перебування на троні. Це найдовший термін правління за історію Великобританії.

Як повідомили представники королівської родини, королева Єлизавета II мирно пішла з життя в у віці 96 років в Балморі. Сьогодні Британія у скорботі. У програмі "Сніданок з 1+1" пригадали найцікавіші факти з життя Її Величності. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британська королівська родина підтримала Україну: принц Вільям та Кейт Міддлтон відвідали Український культурний центр, що допомагає біженцям

► Єлизавета II не мала стати королевою. Все вирішила доля, коли її дядько Едуард VIII зрікся престолу заради кохання. Корона перейшла до його брата Георга VI, батька Єлизавети II. Так, 10-річна Лілібет стала кронпринцесою, а вже у 25 присягнула на вірність своїм підданим. 

► Коронація Єлизавета II була першою в історії, яку транслювали по телебаченню. Відтоді все життя Її Величності проходило на очах мільйонів.

► Єлизавета II вперше в історії в телевізійному форматі звернулася до людей з різдвяною промовою більше ніж півстоліття тому.

► Єлизавета II стала першою з монархів, хто відкрив двері Букінгемського палацу для відвідувачів та показав свій офіс.

► При королеві Єлизаветі II уряд вперше очолила жінка — Маргарет Тетчер. Потім лави поповнили прем'єри Тереза Мей та Ліз Трасс.

► Хоча реальної влади королева Великобританії не мала, щотижня вона приймала в себе прем'єр-міністра. Подейкують, що розмови були не просто формальними.

Єлизавета II не мала права висловлювати політичні думки. Щоб виразити ту чи іншу позицію, вона вдавалася до хитрощів. Наприклад, на знак підтримки України, на яку напала росія, вона вбиралася у жовті та блакитні кольори.

► Єлизавета II — перший в історії монарх, який правив найдовше в історії Великобританії. Цього року вся країна гучно відзначила 70 років правління королеви.

► Королеві не потрібні були водійські права чи паспорт. 

► Вона добре розбиралася в автівках, адже під час Другої світової війни вивчилася на механіка. Навіть у 90-річному віці сідала за кермо улюбленого авто Land Rover Defender.

► Королева Єлизавета II обожнювала коней та вельш-коргі. За весь час життя мала 32 собаки.

► Подейкують, що день Її Величності не проходив без улюбленого коктейлю джина з тоніком та маленьких круглих сендвічів з варенням.

► Заміж королева Єлизавета II виходила виключно за покликом серця, а не за королівським протоколом. Варіант обранця вважався не найкращим, втім, принц Філіп та Єлизавета II прожили 74 роки у шлюбі. Він був опорою для королеви, тому його смерть стала сильним ударом для неї. Філіп пішов з життя 9 квітня 2022 року у 99 років. Як відомо, він любив називати кохану капусточкою. 

Більше цікавого про роки правління королеви Єлизавети II дивіться у відео:

Новини по темі