"Найважливіша людина у житті — це ви самі": психотерапевт розповів, як ефективно піклуватись про себе 24/7

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Міжнародний день турботи про себе: психотерапевт пояснив, чому ви - найважливіша людина у своєму житті і як піклуватись про себе

Поділитися:

Найважливіша людина у вашому житті — це ви самі. Про це й подумали 13 років тому у Британії та заснували Міжнародний день турботи про себе. Навіть саму дату — 24.07 обрали не випадково, адже саме ці цифри символізують необхідність піклуватися про себе 24 години на добу та 7 днів на тиждень. Про те, що таке турбота про себе і чи достатньо часу ми приділяємо собі розібрались разом з психотерапевтом Олегом Чабаном у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Що таке турбота

Насамперед турбота — це робота на своїм тілом, думками, поведінкою, а починається вона, як вважає психотерапевт Олег Чабан з такого:

"Треба починати з простого —з усвідомлення. Ми даємо доволі часто поради, які самі не виконуємо. Ми такі розумні, геніальні з трибуни й так далі, а прийшовши додому поводимось абсолютно протилежним способом"

Кожен може пояснити термін турботи по-своєму і це нормально, проте якщо говорити з психологічного погляду, то за словами Олега Чабана турбота про себе має три основні фактори. При дотриманні яких, ви точно можете сказати, що знаєте, як правильно про себе піклуватись. 

  • Перший фактор: фізична турбота про своє тіло.
  • Другий фактор: психічна, психологічна турбота про свою душу, ментальність.
  • Третій фактор: соціальне життя та спілкування з людьми.

Вагомість всіх трьох складників однакова та Олег Чабан зазначає, що насамперед треба забезпечити свої фізичні потреби, аби мати змогу реалізовувати й інші:

"Якщо ти не турбуєшся, що ти їсиш, коли ти спиш — суто біологічні функції, то говорити про якусь гармонію, внутрішнє досягнення неможливо"

Другий фактор турботи охоплює психологічний аспект. Психологічна турбота про себе – це не просто модний тренд, а життєво необхідна практика, яка допоможе покращити ваше психічне та емоційне життя. Важливо навчитися розуміти свої емоції, цінності, ставити здорові межі та ефективно справлятися зі стресом. Звичайно, що дотримання цього фактору не буде спочатку даватись легко, але на його основі буде надалі формуватись ваше життя.

Про соціальне життя та спілкування з людьми теж не варто забувати, якщо говорити про якісну турботу про себе, каже психотерапевт:

"Ми ж з вами соціальні, ми 150 000 років шліфували, так звані соціальні структури мозку, щоб взаємодіяти один з одним: соціальні мережі, інтернет і тому подібне. Потрбіно влаштовувати психоекологію, психогігієну у своїй душі — ну з ким ти будеш спілкуватися, до кого тягнутися. Заряджатися страхом чи заряджатися впевненістю і надією на майбутнє?"

Та чимало людей впевнені, що піклуватися про них мають інші: батьки, дружина, чоловік, друзі та навіть їхня домашня тваринка. Може здатись, що люди ніби перекладають відповідальність на когось іншого й не хочуть дійсно починати турбуватись про себе самі, але це не зовсім так.

"Турбота про себе — це робота, але я частково погоджуюся з тим, що, наприклад, батьки повинні турбуватися про турботу, про себе своїх дітей, наприклад, виховання. Ну, а як ти будеш турбуватися про себе, якщо в тебе немає знань про своє тіло, про його можливості, про те, скільки воно повинно спати й для чого тобі цей потрібен сон?", — розповідає свою думку щодо цього Олег Чабан.

турбота

Як розпізнати дефіцит турботи про себе

Психотерапевт вважає, що варто переосмислити своє ставлення до деяких речей та повернутись до попередніх трьох факторів: фізичного, психологічного, соціального.

"Якщо ти почав здавати по тому, що в тебе збурюється організм. Тобто, ти починаєш хворіти на хронічні соматичні хвороби, якщо твоя душа не спокійна, ти не спиш, у тебе тривога, депресія, надто стресові переживання і ти став не соціальним — не виходиш до друзів, неконтактний, замикаєшся, усамітнюєшся і не реалізуєш себе. Усе, звертайся до спеціалістів або як мінімум задайся хорошим запитанням", — зазначає Олег Чабан.

Намагайтесь хоча б трохи контролювати щоденні справи, створіть власну приємну рутину, відпочивайте, робіть що подобається, готуйте попри те вмієте ви це професійно чи зовсім не вмієте, створіть якісь ритуали на кухні, дивіться улюблені фільми, слухайте музику. Адже турбота про себе — це речі чи дії, які дійсно повинні робити ваше життя кращим.

Яка турбота про себе у вас: усвідомлена чи неусвідомлена

Усвідомлена турбота про себе — це цілеспрямований і активний підхід до покращення свого фізичного, психічного та емоційного добробуту. Це означає розуміння своїх потреб і бажань та докладання зусиль для їх задоволення.

Натомість неусвідомлена турбота про себе зазвичай ґрунтується тільки на інстинктах, звичках та емоціях, а не на свідомому виборі. Вона може мати в собі дії, які шкідливі для вашого здоров'я, як фізичного, так і психічного.

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі