"Найстрашніше — це втрата побратимів", — Дмитро Козацький, автор світлин поранених з "Азовсталі"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Дмитро Козацький, автор світлин поранених з Азовсталі ексклюзивно у Сніданку з 1+1

Автор світлин з "Азовсталі", голова пресслужби "Азова" Дмитро Козацький про заклик Kalush Orchestra у фіналі Євробачення та про те, у яких нелюдських умовах бійці тримають оборону.

Поділитися:

Переможці Євробачення-2022 Kalush Orchestra наприкінці свого виступу у фіналі сказали ту саму заповітну фразу на підтримку Азову та Маріуполя, яка змусила мільйони європейців активно гуглити та дізнаватись деталі війни в Україні:

"Help Ukraine, save Mariupol, save Azovstal right now: Допоможіть Україні, врятуйте Маріуполь, врятуйте Азовсталь прямо зараз".

Азовці чекали підтримки від гурту, про це «Сніданку з 1+1» розповів боєць полку та командир пресслужби «Азова» Дмитро Козацький. Автор 10 фото поранених побратимів із польового шпиталю на заводі, які облетіли весь світ, дав ексклюзивне інтерв’ю кореспондентці Наталці Щуці з блокадного заводу «Азовсталь».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники «Азовсталі» зворушливо привітали Kalush Orchestra з перемогою на «Євробаченні 2022»

За словами Дмитра, роблячи ці фото, він очікував від бійців побачити зовсім інші емоції.

«Очікував побачити в очах біль, слабкість. Але, попри все, я побачив в них силу, силу триматися, посміхатися. Вони жартують між собою, навіть щодо поранення. Це доволі специфічний гумор у військових», — зізнався Козацький.

 Дмитро Козацький

Зараз Дмитро вже понад 80 днів разом з іншими захисниками Маріуполя тримає оборону на заводі «Азовсталь». Щодня росіяни обстрілюють наших захисників з повітря, моря та землі. Вони тримаються та радіють кожній позитивній новині, проте зазнають втрат.

«Найстрашніше – це втрата побратимів. Це певна втрата надії, бо ти розумієш, що це твої друзі, з якими доволі довгий час ти був пліч-о-пліч. З якими вчора спілкувався, та навіть годину потому – а зараз їх вже немає», – зазначив боєць.

Наразі бійці тримають оборону у нелюдських умовах, без питної води, є лише технічна. Також закінчується їжа. За словами Дмитра, часто бувають дуже елементарні бажання, наприклад – шматочок чорного хліба. При цьому бійці радіють, що на «Великій Землі», як між собою вони називають Україну, це бажання здійснити легко.

Найсильнішу моральну підтримку для бійців намагаються дати їхні мами. Мама Дмитра Ірина по можливості завжди на зв’язку з сином, не дає собі розклеїтись, адже весь час підтримує його морально. Говорить, що декілька разів переписує СМС для Дмитра, оскільки не хоче хоч одним словом дати своїй дитині навіть краплю безнадії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Kalush Orchestra випустив кліп на пісню "Stefania", знятий у Ірпені, Бучі, Гостомелі та Бородянці

Гарнізон «Маріуполь» в оточенні та чекає на процедуру «екстракшн» - виведення до третьої країни. Наші бійці та їхні матері вірять, що це можливо.

Дивіться інтерв'ю героя, який зробив світлини поранених на заводі Азовсталь:

Фото: Дмитро Козацький

Новини по темі