"Нам необхідно зробити так, щоб ніхто і ніколи не зміг сказати, що у нас немає своєї історії", – режисер Алан Бадоєв у "Сніданку з 1+1" розповів, як війна змінила його світосприйняття

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Алан Бадоєєв у студії Сніданку з 1+1 про те, як війна змінила його світогляд та основні свої цілі після перемоги
Instagram/alanbadoev

Алан Бадоєв у студії "Сніданку з 1+1" про переоцінку цінностей та зміну світогляду із початком війни.

Поділитися:

Ексклюзивно до студії "Сніданку з 1+1" завітав український режисер та продюсер Алан Бадоєв. За його словами, 24 лютого змінило його світосприйняття, а одним з перших, хто повідомив йому, що почалась війна, був його підопічний Макс Барських.

«Я намагаюся розмовляти українською мовою. Мабуть я, як і багато хто у нашій країні, бажаю розмовляти рідною мовою», – зізнався Алан у студії «Сніданку з 1+1».

Про перший день війни, як він пройшов та що змінив, режисер розповів:

«Для мене це був повний ступор. Я взагалі не міг уявити ніколи нічого подібного. Навіть коли десь по телебаченню щось казали – я зовсім від себе це відганяв. Я думав, що це за нісенітниця, такого ніколи не може статися.

Зізнається, що з усіх друзів та знайомих, яких він одразу покликав до себе, він був єдиними, хто був неготовим до цих подій. Побачивши усю метушню, яка відбувалась за вікном, Алан намагався абстрагуватися, навіть закрив вікна та увімкнув джаз, проте нічого не допомагало. Проте Макс Барських одразу зібрався з думками, почав телефонувати своїм близьким, організовувати виїзд родини з Херсону, коли усі інші були у ступорі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Місяць тому єдине, що було у мене в руках — це мікрофон". Макс Барських втупив до лав ЗСУ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alan Badoev (@alanbadoev)

Бадоєв зізнається, що в перший день повномасштабного вторгнення йому писало багато колег з росії, які пропонували приїхати до москви. Говорили, що треба «3-4 дні перечекати». За словами продюсера, коли він просив цих артистів звернутись до своєї аудиторії та назвати усе, як є, вони говорили, що «вони не Бетмени» та нічого змінити не можуть. Після цих слів режисер вирішив, що відтепер нічого спільного з ними не бажає мати:

"Я більше не хочу  вимовляти ці імена. Вони мені настільки не цікаві і більше я не хочу, щоб мої вуста це вимовляли".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: DOROFEEVA відвідала українських дітей-біженців в Польщі (фото, відео)

Алан Бадоєв розповів, як перед ним виправдовувались «знайомі» з росії, які колиись називали його «найбільшим другом», на що він відповів, що так з сім’єю себе не ведуть. Через два дні він перестав відповідати, а на третій у Макса Барських «народилась» пісня «Буде весна». Пісня з’явилась саме після фрази Алана, що  «зараз має бути весна, що ж у нас вкрали весну». Зранку Макс Барських вже показав пісню.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alan Badoev (@alanbadoev)

Алан Бадоєв згадав про свою роботу у москві та розповів, чому не оселився там:

«Мені тричі пропонували відкрити свою студію, але я чомусь не обирав москву. Мені могла подобатись якась архітектура, десь у театр сходити. У мене були там друзі, добрі друзі… Але я не обирав це місцем для життя, бо відчувалось в усьому оце вельможне царство. Там працює незграбна російська пропаганда, яка б’є нижче поясу. Приїхати, зустрітись з людьми, заробити під конкретний проєкт ти можеш, але саме жити у мене там ніколи не було бажання».

Алан Бадоєв вважає, що ці події розставили усі крапки над «і». Ексклюзивно у «Сніданку з 1+1» режисер зробив сенсаційну заяву та сказав: він був одним з тих, хто своєю діяльність стирав кордони з росією. І сьогодні він розуміє безвідповідальність своїх дій:

"Напевно, я один із тих людей, які робили усе для того, щоб стерти між Україною та росією кордони. Це було несвідомо. Я з Донецька… У мене був цей місяць і я дуже багато чого для себе обдумав.  Я розумію, що і я, і Максим «розмазували» кордони між нашими країнами, нашою творчістю. Напевне, я був одним із тих, хто максимально показував дружбу народів, максимально допомагав створювати оцю спільну творчу подушку. На сьогодні я розумію, наскільки це жахливо та безвідповідально".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оля Полякова розповіла про колискову на музику Мирослава Скорика: «Це слова матері у бомбосховищі, яка будить свою дитину, щоб її зберегти»

Алан Бадоєв зазначив, що після закінчення війни він бачить для себе особисто дві конкретні цілі, які має реалізувати:

«Перше, це необхідно вибудувати невидиму культурну стіну, яка має розповідати, наскільки ми інші. Наскільки у нас глибока у нас своя культура. Нам необхідно підняти увесь наш культурний фонд і максимально створювати власні кіноміфи, візуальні міфи, щоб ніхто і ніколи не зміг сказати: «Ви такі самі, як і ми», або «А у вас немає своєї історії». Нам необхідно створити цей кордон.

Друге – це діти. Я хочу повернути їм казку, я хочу повернути їм мрію про те, що їх дитинство недоторкане. Для мене важливо повернути віру, таку, як була у мене у дитинстві, що я загинути ніколи не можу. А зараз наші діти бачать, як це. Я хочу, щоб вони знов повірили у чари».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alan Badoev (@alanbadoev)

Як будувати майбутнє після перемоги та де брати фінансування на нові проєкти, режисер не хвилюється:

«Спочатку має бути ідея, а гроші завжди підтягнуться. Повинен буди фундамент того, що ти хочеш зробити. Якщо людина хоч раз за своє життя зуміла створити якусь справу, це як ключ від дверей, які він завжди зуміє відкрити. Все буде. Просто потрібно запитати у себе: що я, хто я, де я перебуваю, про що я хочу говорити, що я буду робити у своїй країні, а країна буде новою. В ній буде багато чого відкрито наново. Це як енергетична куля. У мене таке відчуття, що від болю і від хоробрості вивільняється енергія із самого ядра. І вона десь тут, в Україні. Ми змінюємось. Так, ми обпалюємось дуже боляче, боляче усім і ти відчуваєш біль посеред ночі, коли прокидаєшся. Але це ціна за те, щоб стати іншими».

Яким буде український шоу-бізнес після війни, продюсер говорить, що кожний артист знайде для себе нові сенси та зрозуміє, що він хоче робити в  своїй новій країні, яка, за словами Бадоєва, після усіх подій стане іншою:

«Такими, як раніше, ми не будемо. Але ми будемо більш змістовними. Нам є про що розповідати, є що відчувати, тепер у кожного українця є місія. Мені здається, що у коді нашої нації, в кожному українці закладено це. Коли ворог приходить на землю, ми перебудовуємося. Я у це дуже вірю. Ми знайдемо нові смисли. Кожен проявить себе у найкращому, це 100%».

Алан Бадоєв у студії "Сніданку з 1+1" про життя під час війни та нову пісню Макса Барських, дивіться сюжет:

Новини по темі