Для довголіття та гарного самопочуття: дієтологиня назвала напої, які варто включити у свій щоденний раціон

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Напої довгожителів: від чого варто відмовитися, аби зберегти здоров'я
Freepik

Дієтологиня розповіла, які напої можуть стати запорукою вашого довголіття, а від яких варто відмовитися

Поділитися:

Багато хто прагне розгадати секрети довголіття, але люди навіть не підозрюють, що відповідь на це питання може бути ближчою, ніж здається. Адже одною із запорук здорового і довгого життя — це вживання корисних напоїв. Детальніше про те, які напої варто включити у свій щоденний раціон, а від яких краще відмовитися розповіла дієтологиня Наталя Самойленко у Сніданку з 1+1.

Хоча й довголіття залежить від багатьох чинників, але вибір корисних напоїв – один із тих, що підконтрольний кожному. За словами дієтологині, вода та чай з антиоксидантами – це те, що може вам допомогти у боротьбі за здоров'я і довголіття. А ось солодкі газовані напої й споживання алкоголю – навпаки, можуть суттєво скоротити тривалість життя. 

Вода – найкращий напій

Перше місце в рейтингу напоїв для довголіття беззаперечно займає вода. Вона є ключовим елементом для підтримання здоров'я. Дієтологиня рекомендує починати день зі склянки теплої води – це допомагає організму активізувати всі процеси організму після сну. Протягом дня також важливо стежити за достатнім споживанням води, не перенасичувати організм, але й при цьому не допускати дефіциту рідини.

вода
Pexels

Чай сповільнює старіння

Завдяки високому вмісту антиоксидантів, чай не лише підвищує енергію, але й сприяє уповільненню процесів старіння та допомагає в боротьбі з серцево-судинними й онкологічними хворобами. 

«Дослідження показують, що люди, які п'ють не менше трьох чашок чаю на день, виглядають і почуваються молодшими. Проте важливо пам'ятати, що чай може заважати організму засвоювати залізо, тому його краще не поєднувати з їжею, багатою на цей елемент», – розповідає дієтологиня.

На другу половину дня краще віддавати перевагу трав'яним чаям. М'ята, ромашка та меліса заспокоюють нервову систему, допомагають розслабитися і налаштуватися на якісний сон. Такі напої не містять кофеїну, тому ідеально підходять для вечірнього вживання.

Фото чай
Unsplash

Чи дійсно алкоголь може бути корисним

Попри популярність червоного та білого вина, думка про його користь значно перебільшена. Дієтологиня попереджає, що немає безпечної дози алкоголю. Однак, якщо іноді ви бажаєте насолодитися келихом вина, то варто обирати червоне чи біле натуральне вино і не перевищувати порцію в 150 мл за один раз.

«Алкоголь не має бути щоденною звичкою, але інколи невелика кількість вина може покращити настрій, що також позитивно впливає на довголіття», – пояснює Наталія Самойленко.

Алкоголь
Freepik

Від чого варто відмовитись

Напої з доданим цукром – це найгірший вибір для тих, хто прагне прожити довге і здорове життя. За словами Наталії Самойленко, газовані солодкі напої, пакетовані соки з та енергетики містять не лише велику кількість цукру, але й різні хімічні інгредієнти, які шкодять організму.

«Цукрові напої підвищують рівень глюкози та інсуліну в крові, що сприяє розвитку хронічних хвороб. Фреші або соки можуть бути присутні в раціоні, але точно не щодня», – наголошує дієтологиня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Половина всіх думок людини — це мрії: нейродослідниця пояснила, чому мріяти корисно та що зробити, аби вони стали реальними

Новини по темі