Популярний, але шкідливий снек: у чому небезпека для здоров'я картопляних чипсів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Наскільки чипси шкідливі для здоров'я і чи варто їх їсти — розповідаємо в матеріалі
Freepik

Наскільки чипси шкідливі для здоров'я і чи варто їх їсти — розповідаємо в матеріалі

Поділитися:

Снеки за останнє десятиліття стали неодмінною частиною раціону в усіх країнах світу. Адже, здається, що може бути краще ніж просто перекус або перегляд фільмів з хрумкою солоною закускою — чипсами. Аналітики продуктових рейтингів навіть підрахували, що українці вживають на рік 1.5 кг снеків. Та, якщо вам ця цифра здасться великою, то зауважте, що у європейців вона складає — від 5-6 кг, а в американців взагалі аж 10 кг. Серед найпопулярніших снеків все ж лідирують картопляні чипси. У Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна, Констянтин Грубич розібрався у тому наскільки вони шкідливі для здоров'я та чи, взагалі, варто їх їсти.

«Я вже сказав, що є бананові, є яблучні, є дуже популярні за останні роки рисові чипси, але ніщо не зрівняється з популярністю картопляних чипсів», — зазначає Констянтин Грубич.

І це дійсно правда, адже попри їх шкідливий склад, вони все одно продовжують мати шалену популярність серед людей різного віку. Хтось розглядає чипси, як чудовий варіант до перегляду фільму, а хтось навпаки вважає, що краще просто посмажити картоплі, ніж труїтись шкідливими снеками. Та все ж таки, чого в чипсах більше — користі чи шкоди?

Що думають дієтологи

Дієтологи однозначно не радять вживати цей продукт, тому що після обсмажування у чипсах з’являються так звані трансжири, а ще до того міститься велика кількість солі, цукру, багато ароматизаторів, а от користі – мінімум.

«Чипси мають дуже мало білку, клітковини, мінералів, вітамінів, що збіднює наш раціон. Тобто, там лише надміру багато цукру та солі і виходить така ситуація, що багато поганого й мало хорошого. Це провокує серцево-судинні захворювання, ризики цукрового діабету 2 типу, надлишкову вагу та ожиріння. Існує прямий зв’язок між споживанням ультрапереробленої їжі і надлишковою вагою», — зазначає дієтологиня Софія Шпак.

До того ж варто зазначити, що чипси — це дуже калорійний продукт, адже в середньому у 100 г картопляних чипсів понад 500 ккал. Як для одного прийому їжі, ще й зважаючи на їх склад, для організму це може стати справжнім викликом. Чипси бувають з різними смаками, а от же з численними ароматизаторами, які за своїм складом є дуже синтетичними та не приносять жодної користі нашому здоров’ю.

Чипси без шкоди: висновки лікарів

Шкідливий склад чипсів не може спростувати жоден міф, але, якщо дуже хочеться чогось хрусткого та солоного, то трішки їх все ж можна з'їсти. Лікарі радять вживати здоровій людині не більше ніж 40 г чипсів на добу — це приблизно неповна маленька миска або половина великої пачки.

Чіпси
Freepik

Та при цьому варто враховувати, що за цю добу ви не повинні їсти жодних інших продуктів, де можуть міститися трансжири. Тобто, це кондитерські вироби, випічка, різноманітні цукерки й ті продукти, які мають багато солі або цукру.  До того ж чипси бувають різних видів — запечені та смажені. Не на багато, але все ж кориснішими в цьому переліку будуть саме запечені чипси, адже вони робляться із картопляного сухого пюре і не проходять різні етапи смаження. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибрати якісну шинку: перевірений спосіб від Костянтина Грубича

Новини по темі