Навмисно пошкоджені гроші з територій бойових дій та тимчасової окупації: як розрізнити, що робити (роз’яснення від Нацбанку)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
В обігу є спеціально пошкоджені гроші: як розрізнити і що робити?

В Україні в обіг почали з'являтися навмисно пошкоджені гроші. Як їх виявити і що робити?

Поділитися:

Що робити, якщо отримали пошкоджені гроші? Які ознаки навмисно пошкоджених банкнот та для чого і хто їх псував? З цим розбиралися у "Сніданку з 1+1".

В Україні почали з'являтися навмисло пошкоджені гроші, які надходять з тимчасово окупованих територій та з місць активних бойових дій. Ці купюри, відповідно до інструкції Нацбанку, були спеціально помічені працівниками місцевих банків, щоб гроші не потрапили до окупантів, мародерів. Представник Нацбанку розповідає:

"Банки, які не змогли вивезти готівку у зв'язку з активними бойовими діями, здійснили пошкодження банкнот. Якщо у вас опинилися такі гроші, їх конфіскують без відшкодування, тож уважно оглядайте купюри при їх отриманні".

Ознаки навмисно пошкоджених грошей

У Нацбанку кажуть, що пошкодження грошей працівниками банків здійснювалося трьома способами:

1. Просверлювання банкнот: від 3 до 4 отворів на купюрі.

гроші

2. Розрізання банкноти на 2 частини та знищення 1-ї частини.

3. Фарбування не менше 50% площі банкноти спеціальним розчином.

гроші мічені

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 5000 гривень штрафу за перевищення швидкості – які можуть бути нові покарання для порушників на дорогах

►Псували в першу чергу банкноти високих номіналів: 200, 500, 1000 гривень.

Налаштування банкоматів і терміналів вже змінили таким чином, що пошкоджені банкноти не приймаються і не видаються. А от при готівкому розрахунку треба бути обачними, і не погоджуватися брати від касира пошкоджену купюру, адже її номінал вам ніхто не відшкодує.
Новини по темі