Проблема працевлаштування військових після закінчення служби: відповідь адвоката

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Масі Найєм розказав як допомогти військовим знайти роботу після війни
Freepik

В "Сніданку з 1+1" адвокат Масі Найєм зазначає, що питання реінтеграції ветеранів потрібно вирішувати вже зараз.

Поділитися:

Війна неодмінно одного дня закінчиться нашою перемогою, але що буде далі? Опитування показують, що багато українців, зокрема військовослужбовців, мають певні страхи щодо майбутнього. У “Сніданку з 1+1”, що виходить щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, військовослужбовець, адвокат та співзасновник громадської організації “Принцип” Масі Найєм розповів про ситуацію з адаптацією військових після війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна йде і країну треба захищати", — історія сміливої та відданої кулеметниці Оксани Рубаняк з позивним "Ксена"

Графіка ГО “Принцип” за результатами опитування 484 військових

Чому такі страхи виникають?

Головна проблема, на думку експерта, полягає у відсутності єдиної державної політики щодо підтримки ветеранів. Існують точкові проєкти, наприклад, гранти Міністерства економіки, проте цього недостатньо. Потрібна одна масштабна політика. Багато військових родом із сіл, де проблема працевлаштування є актуальною завжди. Також досвід ветеранів після 2014 року показує, що раніше держава не здійснила потрібних кроків для їх ефективної реінтеграції. Потрібний перегляд потреб сучасних військовослужбовців та налаштування робочої комунікації з міністерствами.

“В нас є час до того дня перемоги, щоб все влаштувати таким чином, щоб ті 700 000 або 1 500 000 людей прийшли назад, і вже тут була все влаштовано”, — говорить адвокат про потребу впровадження програм підтримки ветеранів.

Якщо Міністерство поки не надає необхідної допомоги, чи можна звертатися до ГО “Принцип”?
Експерт зазначає, що, звісно, можна. Проте варто розуміти, що ресурси організації, на жаль, не безкінечні, і деякі питання доведеться вирішувати самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Оберіг України»: ведучі групи 1+1 media доєдналися до благодійного проєкту олімпійського чемпіона Олега Верняєва

Багато військових після закінчення війни планують відкрити приватний бізнес. Чим спричинена така тенденція?
Попри те, що заснувати власну справу — це непросто, багато воєнних готові на цей ризик, бо хочуть працювати на себе. Також існує проблема того, що не всі підприємства готові прийняти на роботу людей з інвалідністю. Одним з небагатьох підприємств, які пропонують програму підтримки ветеранів є Укрзалізниця. Варто розуміти, що війна виснажує український бізнес та економіку, і це теж створює додаткові труднощі.

Ранок зі “Сніданком з 1+1” – це свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Сніданок в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі