Неля Шовкопляс та Єгор Гордєєв дізналися, як зміняться ціни на продукти у вересні

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ціни на продукти в Україні: що подорожчає у вересні 2023

Ціни на фрукти та овочі в Україні: що подешевшало і що подорожчає у вересні 2023?

Поділитися:

Початок осені завжди знаменується зміною цін на продукти, адже сезонні овочі та фрукти закінчуються. Сьогодні на ринку можна знайти фрукти та овочі, які подешевшали вдвічі. Водночас українців попереджають: ціни зростатимуть. Якою буде ситуація на ринку, Неля Шовкопляс та Єгор Гордєєв дізналися у кореспондентки Анни Мартищук у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Сніданку з 1+1" Руслан Сенічкін дізнався в експертки, що дешевше: консервувати власноруч чи купляти готові закрутки

Ціни на овочі та фрукти у вересні

Найпопулярнішими товарами на прилавках нині є перець та слива. Перець коштує в районі 40-50 грн. Місяць тому його вартість сягала 80-90 грн за кілограм. Слива впала в ціні вдвічі — до 30 грн за кілограм. Також подешевшали деякі позиції борщового набору: картопля становить 10 грн за кілограм на ринку, а червоний буряк — 20 грн.

Які продукти подорожчають у вересні

Вже наприкінці вересня можливий стрибок цін на овочі (помідори, огірки), фрукти, молоко, яйця, м'ясо та цукор, каже економічний експерт Олег Пензин:

"Період сезонних низьких цін затягується приблизно до кінця вересня місяця. Потім в нас закінчиться сезон, ми все зберемо і почнуть поволі рости ціни. На м'ясо, молочку, напевно, ми будемо бачити ріст цін, коли остаточно зрозуміюємо ціни на зернові цього врожаю — приблизно у жовтні-листопаді.

Які продукти подорожчають у вересні 2023

Та захмарних цін очікувати не варто: в загальному, за словами економіста, ціни на продукти зростатимуть на 2-3%, не більше 10%.

А поки що овочів на ринку дуже багато, деякі позиції навіть перенасичені. Раніше очікувався дефіцит товарів у зв'язку із трагедією на Каховський геть, яку влаштували російські окупанти. Та українські підприємці переорієнтувалися і насадили багато культур в інших регіонах. 

Новини по темі