Очі української ППО: як працює радіотехнічна розвідка (розповідає експерт у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як працює ППО: секрети радіотехнічної розвідки від експерта у "Сніданку з 1+1"
Freepik

Як працює ППО, завдяки якому українські військові рятують наші міста?

Поділитися:

Протиповітряна оборона — система заходів, спрямованих на знищення або зниження ефективності повітряного ворожого удару. Для чого працює ППО —зрозуміло. А от як українські захисники захищають наше небо та наскільки це кропітка робота? Про це у "Сніданку з 1+1", що виходить щодня з 07 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна", телеканалі ТЕТ та на YouTube, розпитали експерта Олексія Дубинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекорд України: над Говерлою підняли синьо-жовтий прапор, який зшила вчителька з Маріуполя

Головним аспектом протиповітряної оборони є радіотехнічна розвідка.

"Це очі Збройних сил України. Їзня задача — побачити завдяки радіолокаційним станціям ворожі літаки, ракети, навіть авіабомби навіть. І попередити про них всіх інших. А от чуєте, коли сирена? Це означає радіотехнічна розвідка побачила щось", — пояснив Олексій.

Радіолокаційні станції (РЛС) реагують на все, що з'являється в повітряному просторі, але не завжди це ворожі об'єкти. Перевірити, що саме літає в небі, це вже задача інших учасників радіорозвідки та комплексів свій-чужий. Наприклад, прояснити картину можуть перехоплення розмов противника або навіть інформація від цивільних.

"Принцип роботи РЛС досить простий: випромінювач з дуже високою частотою і потужністю випромінює електромагнітні хвилі. Вони відбиваються від об'єкта і повертаються назад на РЛС. Це насправді велика і аналітична робота. Як правило, не видно, який конкретний об'єкт в повітрі. З різних джере, коли отримуємо інформацію, воно набагато точніше дозволяє нам визначати, це ціль або ні", — поділився експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алла Мазур під час прямого ефіру навчилась керувати бойовим дроном

За словами Олексія, на початку повномасштабної війни саме РЛС піддалися першим атакам росіян. Це і зараз ціль номер один для ворога.

"Радіолокаційна станція — це активний засіб розвідки, тобто вона щось випромінює. Якщо щось випромінюється, воно може бути задетектовано або запеленговано ворогом. І в нас, і в них є спеціальні засоби, які борються з радіолокаційними станціями. Ми постійно їх переміщаємо, щоб захиститися від ураження", — розповів Олексій Дубинка.

Дуже важливим для роботи ППО, зокрема радіотехнічної розвідки, є доступність зв'язку. Потрібно максимально швидко передавати інформацію від однієї ланки до іншої. 

“Сніданок з 1+1” – це свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть проєкт з 7:00 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube у будні дні, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі