Останнє прохолодне літо з температурою +35 градусів: кліматологиня розповіла, до якої погоди нам варто готуватись в майбутньому

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Кліматологиня спрогнозувала, що це може бути останнє прохолодне літо та розповіла, до якої погоди нам треба готуватись

Поділитися:

Якщо здається, що гірших аномально жарких температур вже не може бути, то це не так. Адже найближчим часом можуть змінитись не просто погодні умови, а й весь клімат. Про те, яке все ж майбутнє в українського клімату і чи ситуація настільки критична розібрались у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Що зараз відбувається з погодою

Кліматологиня Анастасія Івашина переконує, що сьогоднішня рекордна спека не настала несподівано, адже останні 150 років фахівці фіксують поступове збільшення середньої температури Землі. Вона зазначає, що і в майбутньому не варто очікувати прохолоди. 

“Зараз 13-й місяць поспіль по всій планеті оцей показник глобальної середньої температури б'є рекорди”, — каже Анастасія Івашина.

За її словами, навіть з такими високими температурами — це може бути найхолодніше літо серед наступних років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну накриє сильна магнітна буря та аномальна спека: чи довго це триватиме і як захиститися

У чому проблема

Головна причина зміни клімату і різкого потепління — це накопичення парникових газів, насамперед вуглецю. Він потрапляє в атмосферу через роботу підприємств, автомобілів на дорогах і танення льодовиків.

Та чи не найбільшу шкоду екології принесла війна в Україні: 175 млн тонн еквівалента CO2 або ж двооксиду вуглецю. Це лише внаслідок російського вторгнення, і якби його не було, то цих додаткових викидів в атмосферу — теж. 

Вплив не тільки на Україну, а й на весь світ

Клімат не має кордонів, а ці зміни не обмежуються суто територією України. Екологічна катастрофа, завдана Росією по Україні, однозначно впливатиме на клімат усього світу.

За словами кліматологів, прогнози на майбутнє невтішні. На західних територіях України можуть бути і посухи, і пилові бурі, а на більш східних – навіть зникнення видів рослин і тварин. 

Схожу ситуацію прогнозують і в сусідніх країнах.

Чи є шанс щось змінити

Проте порятунок є навіть з такої ситуації. Зупинити поширення зміни клімату можна за умови, якщо урядам більшості великих країн вдасться терміново скоротити викиди вуглецю у всіх секторах. Таким чином клімат світу, за підрахунками вчених, може стабілізуватися протягом 30 років.

Та знову ж таки за умов економічного розвитку та постійного виробництва — це не дуже ймовірний сценарій.

Більше актуальних та цікавих новин дивіться у Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі