Пляжний сезон і війна: чи можна цьогоріч купатися у водоймах та засмагати на пляжах

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Пляжний сезон в Україні під час війни: чи можна буде цьогоріч засмагати і купатися у водоймах
Pixabay/nadya_il

Чи можна купатись на засмагати на пляжах під час війни?

Поділитися:

На пляжах у Києві зараз вдень чимало людей. Вранці вже є люди, які прийшли купатися і засмагати. В Києві відвідування пляжів не заборонене. Є лише рекомендація не відвідувати їх. Проте дотримуються її не всі, розповідають у "Сніданку з 1+1".

Щодо області, ймовірно там на пляжах людей стане більше. Напередодні голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба заявив, що відвідування офіційних пляжів Київщини дозволено. Проте це звісно не стосується деокупованих територій. Майже половина Київської області була під окупацією, тож питання розмінування та забруднення території буде ще довго. Відповідно, відпочивати там на пляжах теж небезпечно. 

У КМДА заявили, що дно акваторій київських пляжів перевіряють на наявність вибухонебезпечних предметів. Муніципальні пляжі та зони відпочинку перевіряють фахівці спеціалізованої аварійної рятувально-водолазної служби КП «Плесо» у складі декількох водолазів та професійної команди рятувальників. Уже досліджено акваторії 2-х пляжів: «Центрального» та «Венеції».  Вибухонебезпечних предметів не виявлено. Однак водолази також вилучають із дна інші габаритні предмети та гілля. У КМДА наголошують, що в умовах воєнного стану та заради безпеки громадян відвідувати пляжі і зони відпочинку наразі не радять! Обслуговування пляжів і зон відпочинку Києва проводять у штатному режимі, однак із міркувань безпеки пляжний сезон поки не розпочинатимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава компенсує витрати людям, які уже відновлюють зруйноване війною житло власним коштом: як і коли

Що стосується українських портів, на їх розмінування можуть піти місяці. Навіть якщо порти відкриються вже завтра, судна одразу не зможуть вийти в море через велику кількість мін. На повне їх знешкодження піде кілька місяців, розповів Bloomberg радник з морської безпеки при ООН Пітер Адамс. Наразі в українських портах залишаються заблокованими близько 80 кораблів та приблизно 450 моряків.

Загалом, купання у водоймах під час війни небеззпечне. Так, в місті Курахове, що під Донецьком, людям на пляжі довелося терміново тікати з водойми, по якій вдарили касетною бомбою. Купальники заледве встигли врятуватися, коли по водосховищу почали летіти вбивчі боєприпаси.

Тим часом Одеса купальний сезон зустрічає замінованими, а через це незвично порожніми пляжами. Уздовж берегової лінії моря можна гуляти, а от виходити на пісок – ні. Через смертельну небезпеку. За дотриманням заборони уважно стежать поліцейські та військові зі зброєю. Час до часу їм доводиться виганяти з води тих, хто заради одного пірнання ризикує життям.

Новини по темі