«Слід звикати, що в наших оселях в зимовий період має бути максимум 19 градусів», – Лана Зеркаль розповіла про підготовку України до нового опалювального сезону

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Радниця міністра енергетики Лана Зеркаль розповіла про те, як влітку Україна вже готується до опалювального сезону

Чому українцям варто звикати до прохолодних осель взимку? У "Сніданку з 1+1" розповіла Лана Зеркаль.

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх виступів заявив, що наступний опалювальний сезон буде для України найскладнішим за всі роки незалежності. До чого варто готуватися українцям, у студії "Сніданку з 1+1" розповіла радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава компенсує витрати людям, які уже відновлюють зруйноване війною житло власним коштом: як і коли

Через військову агресію росії опалювальний сезон 2022-2023 в Україні буде дуже непростим. Лана Зеркаль зазначає:

"Ми всі маємо розуміти, що війна має великі наслідки для енергетики і що ми втратили дуже багато запасів нафти і нафтопродуктів у зв'язку з російськими обстрілами. Ми зараз залежимо від стабільного постачання з Польщі, Румунії, але варто розуміти, що в Європі зараз також є брак пального. Європейські країни поступово відмовляються від російського газу та нафти, їм треба замінити постачальників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли з’явиться бензин в Україні у вільному доступі: прогноз експерта з енергетичних питань у «Сніданку з 1+1»

Розповіла Лана Зеркаль і про роботу над впровадженням нафтового ембарго (повної заборони на постачання) для росії. Радниця міністра енергетики розказує:

"Ембарго відразу планувалося через пів року, бо не можна просто прибрати товар з ринку, нічим його не замістивши. Потрібен час, щоб замістити російську нафту якоюсь іншою. Це можна робити лише поступово, або у вас буде шок на ринку, і всі ваші користувачі послуг, товарів постраждають. Ми би також постраждали ще більше, бо закуповуємо пальне в Європі. Щоденне постачання росією нафти в Європу вже зменшилося на 1,5 млн баролів. Це дуже велика цифра, якщо ми говоримо, що росія взагалі по світу постачає 7,2 млн баролів щоденно".

Що ж стосується важого зимового сезону, який чекає на нашу країну, Лана Зеркаль розповідає:

"Зимовий сезон, особливо в тих місцях, де були пошкоджені теплостанції, дійсно буде складним. Треба вирішувати це питання дуже терміново".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто може не платити за комуналку під час війни, а кому це треба обов'язково зробити: пояснення від "Сніданку з 1+1"

А ще радниця міністра закликає українців до економії та зміни своїх звичко опалення осель:

"Ми всі мусимо вже трішки бути європейцями і розуміти, що в оселях має бути в зимовий період не 22 градуси і відкривати вікна на провітрювання, а максимум 19 градусів. Від нашої економії теж буде залежати, як країна пройде зимовий період".

Але є і позитивні прогноз, не все у нас так важко, як здається на перший погляд. Лана Зеркаль зазначає:

"У нас є достатньо електроенергії, ми вже починаємо її продавати в Європу, і це дуже добра новина. Також ми активно займаємося заготівлею запасів вугілля та газу на зиму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стала членом «енергетичного Євросоюзу» – Володимир Зеленський

Детальніше про нафтове ембарго, дефіцит пального та необхідність змінювати звички опалення оселі дивіться у відео:

Новини по темі