Подалі від панельних будинків: де найбезпечніше ховатися під час повітряних тривог (поради експертів у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Найбезпечніші укриття під  час повітряних тривог: поради експертів
Pexels/CraigAdderley

Нагадуємо правила безпеки під час повітряних тривог.

Поділитися:

Ворог продовжує здійснювати масовані ракетні обстріли по мирному населенню. Саме тому важливо пам'ятати про головні правила безпеки. Насамперед слід не нехтувати повітряними тривогами і прямувати в укриття. А де саме варто ховатися в разі ворожих атак, розповіли експерти у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо пропав зв'язок: алгоритм дій у разі зникнення сигналу мобільного оператора

Коли небезпека застає на вулиці

Міські умови не передбачають сховищ та укриттів на кожному кроці. Щоб встигнути дістатися до сховища, необхідно більше часу. Коли небезпека застає просто неба, фахівець Інституту міста Олександр Сергієнко радить дотримуватися простих правил.

"Сховатися можна вниз, в підвал, в якусь яму або пониження, тому що небезпеку становлять не лише ракети чи бомби. Небезпеку також становлять каміння, гілки — все, що буде розлітатися від вибуху. Якщо ви сховаєтеся нижче рівня землі, то це вже плюс".

Якщо ви в епіцентрі вибуху

► Тут найбільшу загрозу становить ударня хвиля, тому як сховок підійде будь-яка цегляна стіна. Вона стримає вибухову хвилю, різні осколки, залишки тощо.

►Також від уламків захистять підземні переходи та під'їзди без вікон. Якщо жодного захисту поруч немає, слід лягти на землю і прикрити голову руками, а рот відкрити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зенітник повітряних сил України пояснив, чому ЗСУ не збивають усі ракети окупантів (ексклюзив ТСН)

Де ховатися під час повітряних тривог

1. Метрополітен. Найбезпечніше при ворожих повітряних атаках перебувати в приміщеннях станцій метрополітену. Там високий рівень захисту від потужних снарядів та радіаційного впливу. 

2. Правило "двох стін". Якщо обстріл застав вдома, використовуйте просте правило "двох стін". Від прямого попадання ракети це не рятує, але від наслідків може захистити. 

"Перше, що вам може зашкодити, це розбиті вікна. Будьте в коридорі або в ванній або в приміщенні, де немає вікон".

3. Паркінг. Для мешканців новобудов безпечним укриттям є паркінг.

Небезпечні місця під час повітряних тривог

► Найнебезпечнішим укриттям експерти називають панельні будинки. Там не можна переховуватися як за двома стінами, так і в підвалах. Такий дім може просто скластися від руйнування, як картковий будинок. Обов'язково дізнавайтеся, де поруч є безпечне укриття і як тільки почнеться повітряна тривога, прямуйте до нього.

► Найменш безпечними також є верхні та нижні поверхи. Снаряди та кулі під час вуличних боїв можуть потрапити на перші поверхи, а останні поверхи у небезпеці через загрозу з повітря. 

Новини по темі