Пост травматичний стресовий розлад: симптоми, як уникнути та що робити, якщо відчуваєте на собі усі ознаки (поради військового психолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
ПТСР: симптоми, як уникнути та що робити, якщо відчуваєте на собі усі ознаки
Pexels/Cottonbro

ПТСР: всі деталі про розлад, а також про синдром фантомної сирени.

Поділитися:

Пост травматичний стресовий розлад – психологічна травма, яка руйнує життя військовим-ветеранам, сьогодні загрожує усім українцям: гучні вибухи, сирени та багато інших моментів війни накладають відбиток на нашій психіці. Виникає стресовий розлад після психотравматичних подій. ПТСР не рідко доводить людину до суїциду, тому вкрай важливо розпізнати його. Як це зробити та вберегти себе від ПТСР розповів у "Сніданку з 1+1" військовий психолог Андрій Козінчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вмовити родичів полишити свою домівку та тимчасово переїхати у більш безпечний регіон (поради психолога Олега Чабана)

ПТСР — це відчуття загрози своєму життю, здоров'ю, гідності. Воно може з'явитися не тільки після війни, а й після ДТП, сексуального насилля. У різних країнах під час війни він проявляється по різному: наприклад, в американських військових його дуже багато, а от в ізраїльських набагато менше. Це пов'язано з тим, що Америка ніколи не воює у себе вдома, а от Ізраїль воює на своїй території. 

Ознаки ПТСР:

  • Постійно напружений стан
  • Соматичні прояви (болить голова чи коліна)
  • Порушення сну
  • Раптові зміни поведінки
  • Флешбеки (виринає ситуація з голови).

ПТСР, за словами військового психолога, зазвичай гарно піддається терапії, але варто працювати не тільки з самою людиною, яка має цей синдром, а й з його оточенням: пояснювати реакції пацієнта, розповідати, як з ним треба себе вести тощо. 

Для того, аби нормально себе почувати та не отримати ПТСР, важливо:

1. Усвідомити, яка ваша роль у війні.

Не обов'язково для цього воювати: тим, що ви працюєте, заробляєте та платите податки — цим ви так само допомагаєте у війні. Страждання не допомагає виграти у війні.

2. Проявляти емоції.

"Не можна радіти, йде війна, не можна дивитися стендап або смажити панкейки"... Хто вас найбільше може засудити у вашому житті? Ви самі! Якщо ви самі думаєте, що робите все правильно, то на вас не подіє засудження оточення. Треба зрозуміти, що ви можете, хочете та будете радіти. Це має бути частина вашого життя. Сумувати, плакати, злитися, боятися теж можна — і навіть хлопцям, яким це часто забороняють. 

3. Так само поважайте емоції інших. Не осуджуйте.

4. Намагатися комунікувати з оточенням.

5. Піклуватися про себе.

6. Вчитися просити й проявляти допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туга за домом: що робити у такій ситуації (корисні дієві рекомендації)

Після того, як багато разів почули сирену, може також з'явитися синдром фантомної сирени. Навіть якщо ви знаходитесь у безпечній зоні, вам може здаватися, що десь лунає знайомий сигнал. Як боротися з цим синдромом:

фантомна сирена

Андрій Козінчук сказав:

Сирена — це інформація. Давайте так сприймати сирену, а не як наш ворог. 

Дивіться сюжет: 

Новини по темі