Постійний недосип: як оговтатися після безсонної ночі та повернути здоровий сон під час війни

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як повернути здоровий сон під час війни — 1+1
freepik.com

Як недосип впливає на здоров'я людини?

Поділитися:

росіяни чи не щодня здійснюють повітряні атаки на Україну та Київ зокрема. Безсонні ночі даються в знаки, а лікарі наголошують, що стрес і недосип є головними причинами виникнення 86% всіх захворювань людини. Як оговтатися після безсонної ночі та повернути здоровий сон під час війни, розповідають у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЗакрите укриття під час повітряної тривоги: куди звертатися та що можна зробити (список укриттів по Україні)

Як недосип впливає на здоров'я людини

Сім із десяти інфарктів у людей, старших за 50 років можна було б запобігти, якби ті краще спали. Такого висновку дійшли в Європейському товаристві кардіологів. Статтю з дослідженням опублікувала щоденна британська газета Daily Telegraph. Видання також посилається на науковців Каліфорнійського університету в Берклі. Там дійшли висновку, що втрата лише однієї години сну може послабити частину мозку.

"Ми виявили, що втрата сну є тригером для асоціальної поведінки, зменшуючи вроджене бажання людей допомагати одне одному".

Хто і далі нехтуватиме своїм сном, почуватиметься щоразу гірше. Набір ваги, депресія, в'ялість, дратівливість, зниження імунітету, навіть інсульт та інфаркт — це ще не увесь список проблем, які провокує недосип. Однак, повернути здоровий сон реально. 

Як повернути здоровий сон

Авторка статті наводить кілька порад:

►зокрема, спробуйте важку ковдру, вона знижує рівень тривожності і стресу. Це імітує відчуття, ніби вас обіймають. Крім того, вам буде тепліше.

Не крутіться в ліжку. Спробуйте спати тоді, коли почуваєтесь сонним.

Вставайте з ліжка одразу, як тільки прокинетесь.

►Дотримуйтеся правила 15 хвилин. Якщо за цей час не засинаєте, вставайте з ліжка. 

Відмовтеся від негативу. Ніколи не кажіть собі, що у вас безсоння. Краще скажіть: я добре сплю. Сьогодні просто погана ніч.

Прогуляйтеся зранку. Природне світло допомагає скинути ваш біологічний годинник і вигнати гормон сну мелатонін із вашого мозку. 

► Найнебезпечніші вороги наших снів — це гаджети. Лікарі радять лягати в ліжко без телефонів і планшетів. Під сумнівом і наручні браслети, які вимірюють
тривалість сну.

Секрет здорового сну доволі простий — науковці називають його — нормальна втома. Удень варто зайнятися повсякденним життям. До метро краще йти
15 хвилин пішки, аніж їхати маршруткою. Провести продуктивно час на роботі і тд.

Як виспатись під час війни

Під час війни постійні повітряні тривоги не дають змоги висипатись, тому варто:

►спробувати лягати спати раніше, наприклад, о 21:00. 

►пробувати подрімати вдень 15-30 хв, навіть якщо ви на роботі.

Як повернути здоровий сон під час війни, дивіться поради: 

Новини по темі