Правила війни: що потрібно знати про права поранених і полонених

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Захист поранених на війні: обов'язки України та світу

Поділитися:

Законодавство України, як і майже всіх країн світу, зобов'язує дотримуватися Першої та Другої Женевської конвенції. Це документи міжнародного гуманітарного права, які присвячені полегшенню долі поранених і хворих на війні. Після бою сторони конфлікту повинні вживати всіх можливих заходів, щоб розшукати та забрати поранених, які були залишені на полі бою. Незалежно від того, чи це свої, чи вороги. Для цього, якщо обставини дозволяють, влаштовується короткочасне припинення вогню. Детально про це розповіли у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

На жаль, через важкі бої поранених іноді неможливо вивести. Тоді, розповідає військовослужбовець ЗСУ, експерт із міжнародного гуманітарного права В'ячеслав Раєвський, потрібно діяти так:

"Якщо все ж таки треба залишити пораненого, то треба максимально залишити йому медикаменти, продовольство, воду, які полегшать його існування до того часу, поки його протидіюча сторона не знайде. Якщо вони знайдуть поранених, то їм варто надавати медичну допомогу з використанням тих медичних засобів, які будуть біля них".

Також, якщо немає можливості вивести, можна попросити місцевих жителів доглянути за пораненими. За можливості потрібно залишити їм необхідні санітарні засоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дотримуватись норм Міжнародного Гуманітарного Права, коли ворог вчиняє інакше

Якщо поранені потрапили в полон, вони вважаються військовополоненими.

Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, військовополонених суворо заборонено:

  • вбивати;
  • піддавати тортурам;
  • умисно залишати без медичної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метро не для військових: що не так із пільговим проїздом

Вбивство військовополоненого на місці — це воєнний злочин.

"І тут дійсно варто пам'ятати, що у воєнних злочинів є свої особливості. Воєнний злочин не має терміну давності. Воєнні злочини екстериторіальні. Якщо людина вчинила воєнний злочин на певній території, і будучи громадянином будь-якої іншої держави, і якщо цей злочин буде доведений, вона може бути засуджена. Люди, які вчинили воєнні злочини, не можуть підлягати амністії", — пояснив В'ячеслав Раєвський.

Поранені, які вибули зі строю, перестають бути законною ціллю.

Втім, якщо поранений противник продовжує стріляти, він є комбатантом, тобто законною ціллю.

Після захоплення у полон військовополонених евакуюють у зону, яка розташована на достатній відстані від зони бойових дій. Рішення про евакуацію приймає командир, і така евакуація проводиться гуманно, а медична допомога надається відповідно до наступних правил:

"Перше — надання медичної допомоги без будь-яких дискримінацій. Друге — послідовність або черговість надання медичної допомоги визначає виключно військовий медик. Під час збору поранених, під час їх сортування, не залежно від того, чи це цивільна особа, чи військова особа, чи навіть військовослужбовець протидіючої сторони, це не є підставою для якоїсь пріоритетності. Пріоритетність — це виключно стан здоров'я цієї людини, яка у нас є на пункті збору поранених", — розповів військовослужбовець.

Якщо солдат загинув, він має право на гідне поховання.

Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права сторони конфлікту повинні забирати з поля бою тіла всіх загиблих, незалежно від того, до якої армії солдат належав.

Більше корисного дізнавайтеся у "Сніданку з 1+1" у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коти на війні: як пухнастики здавна рятували людські життя

Новини по темі