Коти на війні: як пухнастики здавна рятували людські життя

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Відомі коти: добірка тварин, які рятували життя людей
Unsplash

Найвідоміші коти в історії світу: добірка цікавих історій про тварин, які рятували життя, у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Що асоціюється у вас з війною? Ракети, танки, дрони та інші види озброєння? А як щодо котів? Звучить дивно, але домашні улюбленці давно стали незамінними учасниками багатьох війн. Про таких пухнастих воїнів розповіли у "Сніданку з 1+1".

Як коти людей рятували

Коти були учасниками військових походів ще за часів Давнього Риму. Цікаво, що на їхню купівлю передбачалась навіть окрема стаття витрат у той час. Головним завданням котів було оберігати їжу та уніформу від гризунів. Вони також були талісманами: їх часто зображали на щитах.

Коти часто рятували військових навіть у найважчих ситуаціях. Наприклад, під час Кримської війни 1853-56 років один з котів став героєм, бо врятував британських та французьких солдатів. Вони саме у той час захопили місто Севастополь, але не дуже цьому раділи, оскільки у них швидко закінчилось продовольство. Солдати обшукали все місто, але нічого поїсти так і не знайшли. Аж раптом вони побачили вгодованого кота, прослідкували за тваринкою, яка привела до схованки з продовольством. Згодом котика назвали Томом і забрали до Великої Британії.

Кіт

Не обійшлося без котів і під час Першої Світової війни. Вони так само як і в Давньому Римі, активно полювали на гризунів, але цим їхні завдання не обмежувались. Під час цієї війни вперше використовували хімічну зброю, переважно токсичні гази, які осідали в окопах та знищували солдат. Подекуди отруйний газ було важко ідентифікувати, бо він не мав ні кольору, ні запаху, а датчиків тоді не існувало. І у цій ситуації солдат рятували коти. Вони миттєво відчували наслідки газової атаки та своєю метушливою поведінкою давали сигнал солдатам, що треба одягнути протигаз та покинути небезпечне місце.

Під час Другої Світової коти несли вахту на кораблях, охороняючи продовольство від пацюків. А ще коти працювали як ППО. Завдяки своїй чутливості вони попереджали про авіанальоти. Лише один приклад: у 1940 році британці пережили багатомісячне пекло авіабомбардувань, і в цей час відомою стала лондонська кішка Селлі. Коли вона відчувала наближення бомбардування, то підбігала до дверей, де висів протигаз, та била по ньому лапами. 

На окрему увагу заслуговує історія про британського Саймона, який отримав офіційну державну нагороду — медаль Марії Дікін. Це вища військова нагорода для тварин у Великій Британії. Ще змалечку цей кіт потрапив на корабель "Аметист", де активно полював на пацюків. У 1949 році екіпаж корабля потрапив під обстріл поблизу Китаю, і 14 членів екіпажу було вбито, поранень зазнав і кіт Саймон. Однак, навіть попри це, він продовжував полювати на пацюків. У результаті команда пережила декілька пекельних днів під обстрілами. Ті, хто вижив, отримали державні нагороди. Так само свою нагороду отримав і кіт Саймон за підняття бойового духу екіпажу, а також охорону продовольства від пацюків.

Котик

Фото: Unsplash

Дивіться більше цікавих новин у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі