Як сфомувати здорову самооцінку: корисні поради психологині у Сніданку з 1+1

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Здорова самооцінка: як адекватно оцінювати себе і взаємодіяти з іншими

Поділитися:

Самооцінка – це одна з найважливіших тем, з якими звертаються до психологів. Вона визначає, як ми себе почуваємо, що думаємо про себе, і впливає на наші стосунки з колегами, родиною та на професійний розвиток. Але як навчитися правильно, адекватно і об’єктивно себе оцінювати? Чи варто зважати на те, що кажуть інші люди? І де проходить межа між здоровою самооцінкою та цинізмом? Про все це розповіла тренерка з розвитку мислення Наталія Кадя ексклюзивно для Сніданку з 1+1що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Що таке самооцінка

Самооцінка – це психологічне і емоційне уявлення про себе, оцінка своїх здібностей та спроможностей у контексті взаємодії з іншими людьми. Вона визначає, чи ми вважаємо себе гідними, рівними іншим, чи, навпаки, недостойними і гіршими. Також існує небезпека надто високої самооцінки, коли людина вважає себе центром всесвіту, найкращою у будь-якій ситуації. Це також є дисбалансом і не сприяє здоровому сприйняттю себе.

Занижена самооцінка

Людина з заниженою самооцінкою часто не може визнати свої досягнення і не цінує власних зусиль. Експертка розповідає, що такі люди відмовляються від нових можливостей, вважаючи, що вони не гідні чи не зможуть впоратися. 

"Ти не можеш визнавати своїх досягнень, своїх спроможностей, не цінуєш своїх зусиль. Завжди, коли з'являються нові пропозиції щось нове зробити або здобути, якщо у тебе занижена самооцінка, ти будеш відчувати, що не справишся, що ти не гідний. І таким чином люди з заниженою самооцінкою позбавляють себе реалістичних можливостей".

Завищена самооцінка

Людина з завищеною самооцінкою вважає, що може все, навіть те, чого насправді не вміє. Наприклад, кандидат на співбесіді може написати в резюме, що володіє англійською мовою, але на практиці не розуміє навіть базових фраз. Такі люди не можуть реалістично оцінити свої можливості, що також є перешкодою до успіху.

Що таке здорова самооцінка

Людина зі здоровою самооцінкою знає свої недоліки і сильні сторони, сприймає себе цілісно і розуміє, що може бути як унікальною, так і рівною іншим. 

"Здорова самооцінка - це баланс. Людина розуміє, що є багато речей, які їй вдаються, є багато речей, які вона робить класно. Вона може реально оцінити свої можливості, аналізуючи власні досягнення, а не просто так. Коли я кажу, що добре знаю англійську мову - це значить, що я можу читати, спілкуватися. Коли ми реально аналізуємо результати і те, що уявляємо про себе, воно має співвідноситись з реальними результатами".

Чи важлива думка оточуючих

Зовнішня оцінка відіграє важливу роль як для людей з низькою, так і з високою самооцінкою. У Сніданку розпитали людей, наскільки для них важлива думка оточуючих. Більшість респондентів відповіли, що зважають конструктивну критику, яка виходить від авторитетних для них осіб. Проте в соцмережах часто зустрічаються випадкові коментарі від незнайомців, які не мають експертного підґрунтя. Психологиня радить звертати увагу лише на ті оцінки, які дійсно допомагають розвиватися.

Як підтримати здорову самооцінку

Щоб уникнути крайнощів у самооцінці, важливо раціоналізувати свої досягнення. Наталя Кадя радить вести щоденник, де можна прописувати свої успіхи. Це дозволяє побачити реальні результати своїх зусиль і підтримати адекватну самооцінку.

Людина зі здоровою самооцінкою є своїм найкращим другом і підтримкою. Вона аналізує свою діяльність, приймає себе з усіма недоліками і сильними сторонами, і це допомагає їй досягати успіху у всіх сферах життя. А людина з завищеною самооцінкою може стати цинічною, якщо не зважатиме на реальність. Важливо аналізувати реакції інших людей та раціоналізувати свої досягнення. Тільки таким чином можна підтримувати здоровий баланс і адекватно оцінювати себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі