Розчищення та розмінування населених пунктів на Київщині після російської окупації: коли людям можна повертатися додому (роз’яснення експерта у «Сніданку з 1+1»)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як просувається розмінування Київської області: терміни та застереження
Facebook ДСНС України

Як просувається розмінування звільнених районів Київської області? Коли людям безпечно повертатися до своїх осель? Про це говорили у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Голова Київської обласної військової адмністрації Олександр Павлюк в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів сьогодні, як просувається розчищення та розмінування звільнених населених пунктів на Київщині та коли безпечно буде повертатися додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обережно, міни! Як виглядають вибухонебезпечні предмети (фото): розкажіть про це дітям та близьким

Олександр Павлюк розповідає:

"Сьогодні ведеться величезна робота по відновленню життя в Бучанському, Вишгородському районах Київської області, в місті Ірпінь. Прибираються уламки на дорогах, що дозволяє рух транспорту. На жаль, маю не зовсім обнадійливі новини щодо розмінування. Наші сапери з кожним днем знаходять все більше і більше пасток, боєприпасів, що не розірвалися. Темпи розмінування невисокі, тому що ми постійно стикаємося з новими пастками".

Щодо того, коли людям можна повертатися додому, щоб це було безпечно, Олександр Павлюк назвав такі дати:

До кінця квітня мають бути виконані першочергові роботи по розчищенню населених пунктів, ми зможемо оцінити загрози і дати (чи не дати) людям дозвіл на повернення додому.

►Основні роботи з розмінування плануємо виконати до кінця травня.

До 31 травня планується завершення робот з відновлення елетропостачання та газопостачання у населені пункти (279 населених пунктів на сьогодні у Київській області поки лишаються без світла, 76 без газу). Перед кожною бригадою ідуть сапери.

У суботу 16 квітня запускається в роботу обхідний міст на Київській трасі біля Стоянки.

Як резюме Олександр Павлюк сказав наступне:

"Наприкінці квітня ми дамо більш-менш реальну інформацію щодо повернення людей додому. Інформацію щодо певного населенного пункту краще уточнювати у місцевої влади, ми дамо лише загальні рекомендації".

Проте варто пам'ятати, що в парки, ліси та навіть на узбіччя заходити буде ще дуже довго заборонено. Кількість вибухонебезпечних предметів на Київщині наскільки велика, що наразі ведуться роботи виключно по розмінуванню населених пунктів та доріг. Щоб розмінувати се, за оцінками експертів, знадобиться не менше року інтенсивної роботи. У місцях, звільнених від окупантів, багато не розірваних боєприпасів, бомб, снарядів, розтяжок, навмисно влаштованих пасток. Тож повернутися буде можна, але потрібно бути весь час обережними та уважними. Особливо це стосується контролю за дітьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо знайшли вибухонебезпечний предмет та якщо поруч з вами нерозірвані боєприпаси

Стало відомо, що на офіційному сайті ДСНС запрацювала інтерактивна мапа з місцями виявлення вибухонебезпечних предметів та небезпечних ділянок. Відтепер можна щоденно відстежувати детальну динаміку робіт по розмінуванню (кількість виїздів, площа розмінованих територій та кількість розмінованих вибухонебезпечних предметів) в розрізі регіонів. Також можна подати заявку про знахідку вибухонебезпечних предметів та відстежувати статус її виконання через сторінку з інтерактивною мапою на сайті або за номером 101.

Послухайте, як голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк розповідає про розмінування в області:

Новини по темі