Серцевий напад улітку: хто у групі ризику та як його уникнути

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Кардіолог розповідає про причини, симптоми та першу допомогу при серцевих нападах.

Поділитися:

Літо – чудова пора, коли можна відпочити, оздоровитись та набратись нових сил і наснаги перед настанням холодів. Та є в ньому і приховані загрози, зокрема – надмірна спека, що збільшує навантаження на організм та швидкість роботи нашого серця. Так улітку ризик перенести серцевий напад зростає в декілька разів.

До слова, серцевий напад – одна з найпоширеніших причин смертності у світі. Виникає через блокування тромбами та бляшками приливу крові до серцевого м’яза. Як наслідок – серце не отримує достатньої кількості кисню, і частина його тканин починає поступово відмирати. Якщо не надати першої допомоги в перші кілька годин після перших симптомів, людина  може померти.

Кардіолог Юрій Ковбаснюк розповідає про причини серцевого нападу, симптоми та першу допомогу при ньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як порозумітися з сусідами: поради консультанта з етикету

ПРИЧИНИ, ЩО ПІДВИЩУЮТЬ РИЗИК СЕРЦЕВОГО НАПАДУ

1. Вік. У зоні ризику – чоловіки після 45 та жінки після 55 років. У цей гострий коронарний симптом у чоловіків зустрічається в 4 рази частіше, ніж у жінок. Пізніше ця статистика вирівнюється.

2. Підвищений рівень холестерину в крові, цукровий діабет, зайва вага. Внаслідок цих факторів зростає ризик утворення тромбів у артеріях.

3. Гіпертонія.

4. Малорухливий спосіб життя.

5. Куріння.

6. Часте вживання алкоголю.

7. Стреси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 ефективних домашніх рецептів для здорових п’яточок

СИМПТОМИ СЕРЦЕВОГО НАПАДУ

Больові: біль у грудях, руці, шиї, посилене серцебиття, задишка.

Безбольові: невідчутні форми ішемії (людина навіть не знає про симптоми, «переносить» інфаркт на ногах).

Українці на сьогодні є одними з перших за світовими рейтингами смертності через серцеві напади. Найперше, це пов’язане з несерйозним ставленням до свого здоров’я та не дотриманні часових правил надання першої допомоги.

Перші дві години після виникнення серцевого нападу – найважливіші для надання допомоги та лікування. Якщо в цей час звернутися до спеціалізованого медичного закладу, вчасно відкрити судину, котра затромбувалась – жодних наслідків для здоров’я пацієнта не буде, – запевняє Юрій Ковбаснюк.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ СЕРЦЕВОМУ НАПАДІ

Пацієнти, що постійно мають проблеми із серцем, зазвичай тримають при собі препарати нітрогліцеринового ряду. Вони легко допоможуть визначити серйозність проблеми:

- якщо впродовж 3-5 хвилин після прийому ліків людині стає легше – це стандартний напад;

- якщо симптоматика не зникає – нестабільність серця, людина потребує обов’язкової госпіталізації (хворому треба забезпечити спокій + доступ до свіжого повітря та протягом 15-30 хвилин транспортувати в медичний заклад).

Новини по темі