2024-й – рік Сергія Параджанова: цікаві факти про життя та роботу легендарного режисера

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Сергій Параджанова: цікаві факти про життя легендарного режисера та його культову стрічку Тіні забутих предків - відео

Декілька фактів про Сергія Параджанова, які допоможуть глибше зрозуміти історію його життя

Поділитися:

ЮНЕСКО оголосила 2024-й роком Сергія Параджанова на честь його 100-річного ювілею - 9 січня виповнилося 100 років з дня народження всесвітньо відомого генія кінематографа.

Параджанов зняв найвидатніше українське кіно та на весь світ прославив українську культуру. Вірменин за національністю, режисер народився в Грузії, а другим домом для нього стала Україна. Після закінчення ВДІКу Параджанов приїхав в Україну і закохався в країну.

Наводимо кілька фактів про Параджанова, які допоможуть глибше зрозуміти історію його життя.

Зірка культової стрічки Тіні забутих предків, актриса Лариса Кадочникова у Сніданку з 1+1 раніше розповідала, чому Параджанов був так захоплений Україною:

«Він міг би за розподілом куди завгодно поїхати. І до Грузії, і до Вірменії, і залишитися в Москві. Але він поїхав до України. Він шалено полюбив, і хотів знімати лише в Україні. Параджанов закохався у цей народ, у цю красу, у ці смереки, гори, струмки», - каже Кадочникова.

Тіні забутих предків

Своїм фільмом Тіні забутих предків, який досі залишається найвизначнішою стрічкою в історії українського кіно та однією з найкращих картин у світі, Параджанов пробудив в українцях національну свідомість. Для роботи над стрічкою, пронизаною гуцульськими традиціями та колоритом, режисер зібрав потужну талановиту команду, а у масовках грали місцеві жителі, які стали консультантами та добрими друзями режисера.

Проте фільм, який згодом отримав 39 міжнародних нагород та 25 призів на кінофестивалях у різних країнах, був надто невигідний на батьківщині. Раніше сам Параджанов так висловлювався про прем'єру Тіні забутих предків:

«Коли міністерство побачило на екранах і зрозуміло, що вона порушила принципи соцреалізму та соціальної макулатури, яка тоді домінувала у кінематографі, вони нічого не могли зробити, бо за два дні був ювілей Коцюбинського. І вони розгублені сказали, ну гаразд. В надії, що вони потім з ним упораються», - говорив режисер.

Сам Параджанов все життя залишався невиїзним. А після того, як у 1973-му режисера засудили на чотири роки колонії суворого режиму в Україні, його фільм майже на 15 років опинився під забороною. Залишок життя Параджанов провів у Грузії.

Сергій Параджанов

«Він був людиною вільною, і говорив те, що він думає. Це багатьом не подобалося, і все доносилось. Так склалося життя генія. Він ніколи не ображався на Україну. Він казав: «Я помщу Україні любов'ю», - додає Кадочникова.

Зазначимо, що фільм Тіні забутих предків, знятий Параджановим 60 років тому, вивчають у Гарварді – його включили до списку обов'язкових для перегляду претендентів на кандидатський ступінь у кінознавстві.

Більше про Сергія Параджанова та його легендарну стрічку – у сюжеті Сніданку з 1+1, який виходить по буднях з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як нищили Параджанова за "Тіні забутих предків": "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Новини по темі