Не просто серіал, а ціла наука: американські вчені розповіли, як серіал Гра престолів допомагає досліджувати мозок

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Серіал Гра Престолів допомагає досліджувати мозок людини: американські вчені зробили нове відкриття

Поділитися:

Мозок щодня виконує численну кількість задач та одною з основних все одно залишається – здатність розпізнавання облич. Проте, як виявилось існує хвороба, яка значно ускладнює цей процес. Наприклад, спробуйте уявити, що ви не впізнаєте маму, чоловіка, дружину чи друзів. Так, ви бачите їх, але ваш мозок не здатний обробити цю інформацію – тобто вам не вдається визначити усміхаються вони чи, взагалі, хоча б щось відчувають. Ви ніби й бачите, але не розумієте що. Йдеться про прозопагнозію або як кажуть в народі — сліпоту на обличчя. Яку американські вчені намагаються краще дослідити за допомогою серіалу Гра престолів. Про те, як серіал може допомогти в лікуванні хвороби й чому для дослідження обрали саме Гру престолів розповіли у Сніданку з 1+1, що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна.

Як Гра Престолів досліджує мозок

Учені з факультету психології Йоркського університету проводять все нові й нові дослідження аби розібратись краще в можливостях лікування прозопагнозії. Ця хвороба зустрічається тільки в одного з 50 осіб. Та їхнє нове дослідження дещо всіх здивувало, адже для того, щоб краще зрозуміти, як мозок обробляє та ідентифікує обличчя — вчені вмикали своїм пацієнтам серіал Гру Престолів. Спойлер — культовий серіал від НВО дійсно допоміг зрозуміти, як влаштована система розпізнавання облич у людському мозку.

Кадр із серіалу Гра престолів
НВО

Американські дослідники сканували мозок понад 70 учасників, поки ті дивилися кадри серіалу. Половина учасників була знайома з персонажами, а інша — ніколи їх не бачила. Результати показали, що в учасників, які були знайомими із персонажами, активність мозку значно посилювалася. Однак у тих, хто не дивився цей серіал до цього, такого посилення не спостерігалося.

Ці результати зацікавили вчених і вони повторили це дослідження на людях із прозопагнозією. Пізніше виявилося, що ефект знайомства з персонажами також не проявився. Зараз дослідники продовжують процес вивчення активності різних ділянок мозку, щоб краще зрозуміти, як саме ми розпізнаємо обличчя і які чинники можуть порушити цей процес.

Чому обрали саме Гру Престолів

За словами автора ідеї такого дослідження Кіра Ноада, вчені вирішили показати учасникам кадри саме з Гри престолів, тому що цей серіал захопив людей у ​​всьому світі не тільки своїми сильними персонажами, а і їхніми глибокими рисами характеру кожного з особистостей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише Тіні забутих предків: 5 відомих фільмів Сергія Параджанова

Новини по темі