Що буде з цінами на хліб в Україні: прогноз економіста

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з цінами на хліб до кінця 2022 в Україні: прогноз економіста
Freepik

На скільки здорожчає хліб та чи буде дефіцит?

Поділитися:

За умови постійних відключень електрики може зменшитися асортимент хліба та збільшитися ціна на продукт, оскільки підпиємствам доведеться працювати на дизельних генераторах. Таку оцінку дають експерти. На скільки здорожчають хлібобулочні вироби? Про це у "Сніданку з 1+1" розповів економіст Олег Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на пальне у листопаді: чи зросте вартість бензину та дизелю (прогноз експерта)

Чому подоржчає хліб

За словами спеціаліста, сьогодні є всі передумови для збільшення ціни на хліб, оскільки дизельні генератори витрачають набагато більше квт/годину.

"На сьогодні основна маса заводів по виробництву хліба працює на газу, але автоматика вся залежить від електрики. Великі виробники мають дизельні генератори безперервної дії, але витрачена вартість квт/годину в такому випадку набагато вища, ніж та, що проходить по звичній мережі. Все це, безперечно, впливає на реальну собівартість хліба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

На скільки здорожчає хліб

Панікувати не варто, запевняє економіст. Суттєво піднімати ціну ніхто не буде, оскільки з початку повномасштабної війни реальні доходи населення впали на 25%. Вартість хлібу може збільшитися максимум на 7-8%. Однак випічка подорожчає в рази, тому що так виробники зможуть втримувати ціну на соціальні сорти хліба та уникнути дефіциту.

"Витрати, які будуть рости в хлібзаводів, будуть перекладатися в першу чергу на преміум випічку, торти, печиво", — пояснив Олег Пендзин.

Новини по темі