Ціни на пальне у листопаді: чи зросте вартість бензину та дизелю (прогноз експерта)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ціни на пальне у листопаді: чи буде підвищуватися вартість на бензин та дизель
freepik.com

Які нині ціни на АЗС та які прогнози дають експерти?

Поділитися:

Що трапилося з цінами на дизельне пальне для заправки транспорту? Стрибки на світовому ринку не могли обійти стороною Україну. Наскільки відчули це українські водії? Які нині ціни на АЗС та які прогнози дають експерти? Розбирались у Сніданку з 1+1.

паливо

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

Ціни на бензин більш менш вдалось стабілізувати, а от ціни на дизельне пальне підскочили вгору через зростання вартості у Європі. Чому так відбувається, пояснює експерт Сергій Куюн:

"Дуже багато пального було завезено у вересні, і досі у нас є багато запасів, які не дають цінам відреагувати повністю на світову кон'юктуру. Дуже плавно відбувся перехід та середня ціна на дизельне пальне майже не змінилася".

Тобто, якби не наявні запаси, українці б одразу відчули стрибок цін на дизельне пальне на усіх заправках на 4-5 грн за 1 літр, однак це не останнє і не найбільше потрясіння для ринку. Трейдери українські та європейські чекають початку лютого 2023 року: це пікова точка, коли в ЄС почне діяти ембарго на російські нафтопродукти, і зокрема дизель. Ми теж ві цього залежні, оскільки значну частку дизпалива ми завозимо з Євросоюзу. 

"В Європі є деяка нервозність. Це безпрецедентний крок. Багато десятиріч російська нафта надходила у дуже великих обсягах в Європу. Зараз європейці заміщують ці обсягию Майже 3 млн тонн на місяць імпортує Європа і замістити цей обсяг непросто", - коментує експерт паливного ринку Сергій Куюн.

Найближчими тижнями стрибка цін не очікується. 

Новини по темі