Що не можна робити у випадку радіаційної небезпеки: поради спеціалістів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Радіаційна небезпека: що не можна робити у випадку підриву ЗАЕС
Freepik

Як підготуватися та уберегтися від радіаційної загрози?

Поділитися:

Українці насторожені можливістю підриву Запорізької АЕС. Інформаційний простір кишить порадами та рекомендаціями, що робити в разі радіаційної небезпеки. Влада наголошує, що загроза існує, але панікувати не варто. Яких інструкцій потрібно дотримуватися на випадок теракту росії на ЗАЕС і чого робити категорично не можна, розібралися у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо радіаційна аварія: МОЗ оприлюднило покрокову інструкцію дій

Що не можна робити у випадку радіаційної небезпеки

Доктор медичних наук, професор Анатолій Чумак стверджує, що йод і його сполуки не треба вживати у жодному разі. Таке самолікування може призвести до негативних наслідків:

"Прийом калію йодиду тільки тоді проводиться, коли є офіційне повідомлення органів державної влади, що ось є загроза попадання радіоактивного йоду. Велика доза калію йодиду — це сильне навантаження на щитоподібну залозу. Це можуть бути і вузловий зоб, і гіперплазія щитоподібної залози тощо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики: чим небезпечний безконтрольний прийом калію йодиду

Як уберегтися у випадку радіаційної загрози

Експерти радять дотримуватися таких інструкцій:

►Вдома потрібно мати запас води та їжі, а також маски для захисту органів дихання.

►Негайно закрити вікна і не виходити на вулицю без нагальної потреби. Максимально герметизувати місце перебування.

►Увімкнути радіо чи телебачення і чітко дотримуватись тих рекомендацій, які даватиме Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Новини по темі