Що означають літери Z, V та О, які використовують росіяни у війні проти України (розповів історик)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що насправді означає літера V, а також Z та О?

Літери V, О, Z: що вони означають та звідки походять?

Поділитися:

У соцмережах з'явилися архівні фото часів Другої світової війни: фашисти залишали в окупованих ними містах величезну букву V: на вежах, плакатах тощо. Через 80 років таку ж літеру почала використовувати росія, коли розпочала повномасштабну війну проти України. Що насправді означає літера V, а також Z та О, які теж активно використовуються російськими військами? Про це розповіли в "Сніданку з 1+1" у рубриці "Урок історії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До трьох місяців війни: як починалося повномасштабне вторгнення росії в Україну та підбиття підсумків трьох місяців спротиву (коментар військового експерта)

Історик Олександр Алфьоров розповів, що знак V насправді має багату історію. Він належить до сторічної війни між Францією та Англією (XIV-XV ст.). Саме тоді проти французьких рицарів почали виступати англійські лучники. Коли лучники тікали з полонів, вони показували французам два злегка розчепірені пальці. Таким чином вони заявляли "у нас є ще пальці, а отже ми можемо стріляти з лука і ми продовжуватимемо з вами битися".

Цей знак знову з'являється під час Другої світової війни. Німецькі окупаційні війська, які захоплювали європейські країни, почали малювати на будівлях, найбільших окупованих спорудах, автівках тощо знак літери V як ознаку перемоги ("victory"). Вони демонстрували, що прийшли з переможною ходою на території Європи.

Однак користувалися цим знаком не лише німці: V була символом і протилежного табору. Бельгійський міністр, який втік від німецької окупації на території Британії через радіоприймачі проголосив про те, що необхідно використовувати символ V як ознаку майбутньої перемоги союзників проти гітлерівської Німеччини.

А от всесвітньо відомим знак V зробив Вінстон Черчилль: британський прем'єр перетворив його на свій фірмовий жест. Він означав те, що англійці переможуть німців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Україна переможе росію та завершиться війна: прогноз від ясновидця, який називав майже точну дату початку війни

Чому ж сьогодні знак V використовують росіяни? Напевно, це загадка для них самих. Олександр Алфьоров каже:

Якщо ми запитаємо у росіян, що означають літери Z, V та О, вони нічого не скажуть. Можливо, вони скажуть, що це зараз їхній символ "за росію", "за путіна" та "проти неонацизму", але все це насправді маячня. Цих символів не існувало у російській державі до 24 лютого. Це просто ситуативна історія комбінацій, яка нагадує історії про мавпування.

Найімовірніше літери V та Z — це технічне маркування, що позначало напрямки ударів. 

Нині ми маємо чітко усвідомлювати те, що ці літери були тактичними та ситуативними. Їх, власне, взяли через те, що вони легко малюються, одним помахом руки. І разом із тим вони не несли жодного ідеологічного доповнення. — каже історик.

Ці знаки мали використовуватися тимчасово, бо ж і Київ планували захопити за кілька днів. А коли бліцкриг не вдався, до справи взялися російські пропагандисти, які почали вигадувати якісь сакральні значення для латинських літер.

Дивіться сюжет з подробицями:

Новини по темі