До трьох місяців війни: як починалося повномасштабне вторгнення росії в Україну та підбиття підсумків трьох місяців спротиву (коментар військового експерта)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як починалося повномасштабне вторгнення росії в Україну та підбиття підсумків трьох місяців спротиву
Unsplash/Nati Melnychuk

3 місяці тому росія вторглася на територію України: як усе почалося?

Поділитися:

Рівно 3 місяці тому українці прокинулися ще до світанку під звуки вибухів та свист ракет. Тоді, 24 лютого, росія розпочала повномасштабне військове вторгнення на територію України. Про те, як розпочалася війна, а також про підсумки трьох місяців протистояння розповів "Сніданок з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Україна переможе росію та завершиться війна: прогноз від ясновидця, який називав майже точну дату початку війни

24 лютого о 5 ранку звідусіль, по всій Україні, лунали вибухи. Тоді росія назвала свої дії на території України "військовою спецоперацією". З самого ранку люди думали, куди вони могли б евакуюватися: столиця та усі інші великі міста перетворилася на один суцільний затор. Усі їхали абикуди, адже не знали, де зараз буде безпечно. Тоді ж вишукувалися величезні черги автомобілів на АЗС та до банкоматів. росія випускала крилаті та балістичні ракети по аеродромах, військових штатах і складах Києва, Харкова, Івано-Франківська, Луцька, Дніпра, Василькова. В той самий час почали активно бомбити супутники Києва: у Гостомель та Бровари активно летіли ракети. Тоді ж потерпали Одеса та підконтрольні Україною міста Донеччини й Луганщини. У небі з'явилася військова авіація, лунали вибухи, тривали повітряні бої та що буде далі не знав ніхто.

Сьогодні позаду вже 3 місяці повномасштабної російсько-української війни. Сергій Згурець, військовий експерт, підбив підсумки. За словами експерта, вище керівництво держави все ж було готове до можливого нападу росіян:

Ознакою готовності є навчання "Заметіль-2022", що дозволило нам організувати мобілізацію та забезпечити дислокацію нашої авіації та інші аеродроми. 

Росіяни планували бліцкриг: за 3 дні хотіли взяти Київ та оповити триколором чи не всі українські області, та навіть не підозрювали, що українці чинитимуть такий опір. 

За ці 3 місяці війни амбіції загарбників зменшились в рази: раніше вони мали намір захопити усю Україну, потім у них була спроба здійснити наступ по половині України, а потім вони зменшили свої цілі до наступу безпосередньо на зону Ізюму. — каже військовий експерт.

Натомість ЗСУ деформували зони територіальної оборони, а на окупованих територіях почали працювати сили спротиву, і доволі успішно:

Ми бачимо, що в областях, які російські війська намагаються тримати під своїм контролем, зникають їхні військові, їхні солдати, їхні офіцери. Тобто робота з нашої сторони ведеться. 

А ще Україна має потужну та однозначну підтримку від усього світу: за 3 місяці західні партнери значно розширили санкції проти російської федерації, збільшили гуманітарну підтримку й постачання зброї, а США підписали історичний ленд-ліз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два місяці повномасштабної війни: як 60 днів змінили українців (розповідає директорка Інституту демографії та соціальних досліджень)

На думку Сергія Згурця, на черзі битва за Донбас: нині російські сили на Сході України вичерпуються, українські війська чекають важке озброєння від країн-партнерів, тож найближчим часом війна може перейти в менш активну стадію.

На кінець літа ми можемо вийти на новий етап бойових дій, пов'язаних з витісненням ворога з нашої території. — каже Сергій.

3 місяці війни України проти росії показали міць нашої армії, а український народ став символом незламності та нескореності для всього цивілізованого світу!

Дивіться сюжет з подробицями:

Новини по темі