Бустерна вакцинація, міксування вакцин від коронавірусу та узаконення в Україні щеплення за кордоном – коментує головний державний санітарний лікар Ігор Кузін

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коли і для кого в Україні будуть проводити бустерну вакцинацію від коронавірусу та інші питання про щеплення (коментує експерт)
pixabay.com/fernandozhiminaicela

Чи запрацює в Україні бустерна вацкинація від коронавірусу, чи довзолено одній людині робити щеплення вакцинами різних виробників та як узаконити свій статус тим, хто вакцинувався за кордоном? Про це розповів експерт.

Поділитися:

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін у шоу «Сніданок з 1+1» розповів, чи буде в нашій державі проводитися вакцинація від COVID-19 додатковою (бустерною) дозою, чи можна міксувати вакцини від різних виробників для 1-ї і 2-ї дози та що робити тим, хто отримав щеплення від коронавірусу за кордоном?

Що треба знати про бустерну вакцинацію в Україні?

За словами Ігоря Кузіна, питання проведення вакцинації від коронавірусу в Україні додатковою (бустерною) дозою поки ще знаходиться на етапі обговорення. Кузін пояснює:

«Проведення додаткових щеплень від COVID-19 в Україні поки розглядається лише для імунокомпроментованих осіб: пацієнтів, які отримують гормональну терапію, після трансплантації органів, ВІЛ-інфікованих та інших хворих, у яких через супутні хвороби імунітет дуже знижений. Таким людям ми будемо рекомендувати додаткову (бустерну) 3 дозу вакцинації від коронавірусу».

Ігор Кузін наголошує, що навіть для цих категорій осіб бустерна вакцинація розпочнеться в Україні не раніше січня 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати 1000 гривень за вакцинацію: строки та алгоритм дій пояснили міністри цифрової трансформації та економіки

Міксування вакцин від COVID-19

У «Сніданку з 1+1» у головного державного санітарного лікаря України запитали, чи можна змішувати вакцини від коронавірусу різних виробників: тобто, чи можна робити першу дозу вакциною від одного виробника, а другу – від іншого. Ігор Кузін відповідає на це запитання так:

«Зараз лише починають з’являтися відомості з приводу міксування вакцин з вакцинами інших виробників. Поки ми чекаємо на результати досліджень, щоб все було добре доведено. Наразі в Україні дві дози щеплень проводяться вакцинами від одного виробника».

Дивіться, як медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розповідає, що таке рутинна вакцинація та чи можна її поєднувати з щепленням від COVID-19:

Про вакцинацію за кордоном

Ведучі «Сніданку з 1+1» запитали у Ігоря Кузіна, що робити, якщо людина зробила щеплення від кооронавірусу за кордоном? Як їй тепер в Україні отримати документи про вакцинацію? На це Кузін зауважує:

«Якщо людина за кордоном отримала щеплення і в неї є про довідка, то сімейний лікар може внести дані про це в електронну систему охорони здоров’я. При цьому лікар вказує, що це вторинне джерело інформації. Такий пацієнт може отримати від сімейного лікаря паперовий сертифікат про вакцинацію. На жаль, цифровий сертифікат у додатку «Дія» для тих, хто щепився за кордоном, поки не доступний. Але розробники працюють зараз над цим питанням».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посилення карантину в Україні: які нові обмеження вводять для жовтої та червоної зони з 6 грудня (коментар експерта)

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. 

Новини по темі