Що робити, якщо застрягли у ліфті: поради експерта

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що робити, якщо застряг у ліфті: алгоритм порятунку
Freepik

Як діяти, якщо застряг у ліфті — пояснили у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Застрягти в ліфті для когось є одним з найбільш небажаних ситуацій, адже така проблема може викликати панічну атаку у людини, або попросту відняти багато часу. Саме в таку ситуацію кореспондентка «1+1 Україна» Олена Квітка. Як це сталось і який алгоритм дій у подібному випадку треба зберігати — розповів експерт у «Сніданку з 1+1».

Олена їхала у ліфті в старенькому будинку разом із 4 людьми, де раптом всім довелось чекати майстра, який їх визволить, адже ліфт різко зупинився. Та в її випадку, диспетчери повідомили, що не можуть звʼязатися з бригадою, тож скільки довелось би очікувати - невідомо. У таких випадках, на допомогу зазвичай приходить підрозділ КАРС «Київська служба порятунку». Рятівники прибувають на місце і всіма шляхами намагаються врятувати життя людей із небезпечних обставин. Втім, такі радикальні методи зазвичай несуть значні пошкодження ліфтової техніки. 

Вибратись із ліфту кореспондентці вдалось власноруч шляхом відкриття дверей, та чому так робити неправильно - пояснює електромеханік з ліфтів Микола Павленко

«Не варто так робити, краще дочекатися майстра. Людина, переважно, відчуває себе зле психологічно, це вже багато разів перевірено. Люди починають думати, що зараз задихнуться, закінчиться повітря чи ще якась біда. Насправді, нічого страшного в цьому немає. Повітря в ліфті не закінчиться, це фізично неможливо».

За словами експерта, причин для зупинки ліфта дуже багато, але в 70% випадках є вина пасажирів. А такі ситуації, як у Олени трапляються рідко, адже ліфтовик постійно є на звʼязку з диспетчером. 

Основний алгоритм дій, коли застряг у ліфті: 

  • Якщо наявні номери аварійної служби - зателефонувати туди і повідомити про проблему 
  • Якщо немає звʼязку, то натиснути на кнопку звʼязку з диспетчером 
  • Якщо не працює кнопка виклику диспетчера - намагатися якомога голосніше привернути увагу людей, щоб хтось почув і викликав допомогу 
  • Залишатись у спокої  до приїзду майстрів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі