Що робити при опіках, як розпізнати ураження дихальних шляхів при хімічних опіках: інструкція та поради від Ярослава Вуса

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як діяти при опіках: правила першої домедичної допомоги.

Поділитися:

Під час війни доволі актуальним залишається питання невідкладної домедичної допомоги. Через масові обстріли та бомбардування, які здійснюють російські війська на території України, значно підвищується ризик виникнення пожежі та отримання опіків. Тож що робити при опіках, а також як діяти у разі ураження шкіри чи дихальних шляхів при хімічних опіках? Про це у студії "Сніданку. Онлайн" розповів голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо хімічна атака: що робити (інструкція МОЗ на випадок, якщо росія використає хімічну зброю)

Парамедик наголошує:

"Найважливіше при опіку знати про те, що рана суха і гаряча, тому нам треба знизити її темпратуру і зволожити".

Перша допомога при опіках: інструкція

Отже, домедична допомога при опіках включає в себе 3 головні пункти:

1. Охолодження та зволоження ураженої ділянки шкіри. Для цього найкраще використовувати прохолодну проточну воду. Якщо немає доступу до проточної води, можна занурити місце з опіком у ємність з прохолодною водою. Таки контакт з водою має бути тривалим, приблизно пів години.

2. Обробка рани. Для цього оптимально використовувати йод на водній основі. Не можна використовувати спирт та засоби на його основі.

3. Покласти на опік гелевий бинт. Такі бинти продаються в аптеках та навіть у деяких магазинах, тому варто укомплектувати ними свою аптечку. Вони зроблені з гелю, який дуже добре охолоджує рану. Гелеві бинти у своєму складі також мають воду, антисептик та знеболююче. Через 2 години такий бинт висихає, і на його місце слід покласти новий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зупинити кровотечу: правила невідкладної допомоги від лікаря Комаровського

Важливі застереження (що не можна робити при опіках):

►Якщо одяг прилип до тіла в результаті контакту з вогнем, не можна його знімати, бо разом з тканиною будуть зніматися і поверхневі шари шкіри. Можна лише зрізати ті частини одягу, що не прилипли. 

►Будь-які жири для обробки опіків застосовувтаи не можна, тому що вони лише забивають пори, а також підвищують температуру ураженої ділянки, а нам треба її знизити. 

►Для обробки опіку не можна використовувати спирти. Антисептики повинні бути лише на водній основі.

Що робити при хімічних опіках? Як їх розпізнати

Ярослав Вус дає поради: що робити при хімічних опіках? Парамедик розповідає:

"Якщо ця хімічна речовина суха, типу порошку, то спочатку максимально струшуємо її або змітаємо (наприклад, кредитною картою, без зайвих контактів зі шкірою), а вже потім занурюємо уражену ділянку тіла у прохолодну воду".

Парамедик каже, що білий фосфор, який підступно використовує російська армія, може горіти і з водою, тому дуже важливо перекрити доступ повітря до рани. Якщо ця речовина потрапила на якусь ділянку тіла, треба спочатку щільно закрити її тканиною чи предметом, що знайшовся під рукою (буде дуже боляче, але варто потерпіти, щоб максимально зменшити доступ кисню до опіку), а вже потім занурити обпечене місце у воду. Після цього обрабка ран така ж, як і при звичайних опіках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Термічні опіки: що робити, щоб допомогти постраждалому, а що категорично заборонено (поради МОЗ)

Важливо також розуміти, що при хімічних опіках високим є ризик ураження дихальних шляхів, що поєднується з отруєнням продуктами горіння, чадним газом і може призвести до смерті. Дихальні шляхи набрякають, і це призводить до зупинки дихання. Як же розпізнати ураження дихальних шляхів? Ярослав Вус розповідає про головні ознаки цього:

"Шкіра людини стає яскраво-червоною, самопочуття спочатку може бути нормальним, але швидко погіршиться. Також є інші ознаки, за якими можна швидко розпізнати ураження дихальних шляхів".

Отже, до ознак ураження дихальних шляхів належать:

  • Яскраво-червоний колір шкіри.
  • Відсутність волосся у носі.
  • Чорний колір носогубного трикутника, ділянки біля входу в ніс.
  • Нудота, блювання.
  • Утруднене дихання.

Якщо ви зрозуміли, що є факт ураження дихальних шляхів, потрібно негайно вирушати до лікарні або викликати швидку медичну допомогу. Вберегти від набряку дихальних шляхів та смерті можна виключно з медичною допомогою.

Наголошуємо: перераховані вище правила першої допомоги при опіках стосуються домедичного етапу. Після стабілізації стану потерпілого варто якомога швидше надати йому кваліфіковану медичну допомогу.

Дивіться, як парамедик Ярослав Вус розповів, як правильно зупинити кровотечу:

Новини по темі