Як зупинити кровотечу: правила невідкладної допомоги від лікаря Комаровського

Правила невідкладної допомоги при кровотечі: розповідає лікар Комаровський
freepik.com

Лікар Євген Комаровський пояснив правила невідкладної допомоги при кровотечі.

Поділитися:

Відомий педіатр Євген Комаровський поділився у соцмережах інформацією – як зупинити кровотечу з рани. Актуально в умовах воєнного стану і російської агресії проти України, коли під загрозою обстрілів опитинилися мійльйони українців у різних куточках країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де здати кров, що робити у разі хімічної атаки, як допомогти медикам – корисні посилання від МОЗ

Отже, Євген Комаровський називає 3 головні правила зупинки кровотечі:

1. Рана повинна бути вище рівня серця. Тож людину, яка отримала пошкодження, варто покласти у відповідне положення. При інтенсивній кровотечі бажано, щоб людина лежала на спині, а ноги при цьому були трохи підняті.

  • При пораненні руки – підніміть її.
  • При пораненні ноги – покладіть людину на спину і підніміть пошкоджену ногу.
  • При пораненні тулуба покладіть людину так, щоб постраждалий бік був зверху.

2. Для зупинки кровотечі рану треба затиснути. Тиск на рану має бути інтенсивним, щоб кровотеча припинилася або принаймні зменшилася. Затиснути рану можна пальцями, бажано чистими, дуже бажано – в рукавичках. Якщо інтенсивність кровотеі дозволяє, завжди краще використовувати тканини, що є під рукою. Це дозволяє зробити тиск на рану більш рівномірним і ефективним. В ідеалі для притискання рани використовуються стерильні тканини – бинти, марлеві серветки. 

Якщо рана глибока, то проводиться її тампонада – порожнина рани туго заповнюється тканиною, а тканина вже притискається рукою.

3. Не забувайте про власну безпеку: зупинка кровотечі – це обов'язковий контакт з кров'ю, отже, завжди є ризик зараження інфекціями крові. Тож завжди, якщо є така можливісь, використовуйте рукавички.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖМедична допомога ОНЛАЙН: де в ці дні українці можуть отримати медичні консультації (доповнюється)

Як накласти пов'язку і джгут

Після того, як рану затиснули рукою чи тканиною, варто подбати про пов'язку. Адже на прибуття медичної допомоги можна чекати довго, а рука швидко втомиться. Для накладання пов'язки використовують смугу тканини. 

Пов'язка на рану накладається у 2 етапи:

1. На рану накладається складений у кілька шарів шматок тканини, і цей шматок притискається рукою;

2. Тиск на рану рукою поступово замінюють тиском тканини, накладаючи її круговими рухами на рану і щільно притискаючи до неї.

Якщо після накладання пов'язки кровотеча триває (тканина просочилася кров'ю), у жодному разі не знімайте пов'язку! Додатково обмотайте рану ще кількома шарами тканини, намагаючись збільшити силу тиску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де купити ліки в ці дні та які аптеки працюють (інформація по всій Україні)

Коли ж варто накладати джгут і що це таке?

Джгут – це вузька і довга смуга тканини, гуми, мотузки, якою перетягують кінцівку вище (!) місця кровотечі, забезпечуючи притискання судин до кісток. Ефективне накладання джгута завжди призводить до повного припинення кровообігу в кінцівці та значного (часто необоротного) ушкодження тканин та нервових стовбурів. Саме тому накладання джгута — крайній захід, небажаний у переважній більшості випадків. Коли все ж варто накласти джгут:

  • кровотеча не зупиняється (і навіть суттєво не уповільнюється) нанесенням пов'язки;
  • ушкодження кінцівки настільки значні, що визначити місце кровотечі практично неможливо;
  • відсутність кінцівки (травматична ампутація);
  • є багато постраждалих, і рятувальники не встигають по-іншому зупиняти кровотечу.

Важливо: не можна використовувати для накладання джгута вузькі (тонкі) матеріали, здатні пошкодити шкірні покриви (дріт, рибальська волосінь, тонкий шнур тощо).

Варто зазначити: з будь-якою кровотечою боротися повинні лише медики! Вище наведені правила невідкладної допомоги, які застосовуються для того, щоб додчекатися приїзду лікарів.

Новини по темі