Світовий рекорд: українська фридайверка Катерина Садурська пірнула на глибину 78 метрів

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Катерина Садурська встановила світовий рекорд у фридайвінгу
Фото: instagram.com/sadurskaterina

Фридайверка Катерина Садурська розповіла про свій світовий рекорд у рубриці "ЖВЛ представляє" "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

На 78 метрів без ласт і тросу пірнула українка Катерина Садурська на турнірі Vertical Blue 2023. Спортсменка затримала дихання на 3 хвилини 15 секунд. Це — світовий рекорд у найскладнішій дисципліні фридайвінгу, адже на велику глибину спортсмени спускаються без страхування. Катерина є не лише світовою рекордсменкою, а й  призеркою чисельних чемпіонатів світу з водних видів спорту і чемпіонкою та багаторазовою призеркою чемпіонатів Європи. Про свою кар'єру Катерина Садурська розповіла ведучому Тімуру Мірошниченку у рубриці "ЖВЛ представляє" "Сніданку з 1+1”, що виходить у будні дні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народжувала в окупованій Бучі під обстрілами: як зараз живе Ганна Тімченко з донькою (історія у "Сніданку з 1+1")

Літо 2023 було надзвичайно плідним для Катерини, адже українка загалом здобула 5 медалей, 3 з яких золоті. Спочатку вона досягла результату 74 метри, проте за 3 дні спробувала свої сили ще раз. На День Незалежності України на змаганнях у Гондурасі вона досягла рекордної глибини — 78 метрів. Раніше чемпіонка займалася синхронним плаванням та навіть брала участь в Олімпійських іграх. Після знайомства з фридайверами зацікавилася і цим видом спорту, а згодом повністю присвятила свою кар'єру йому. З першого разу Катерина Садурська поставила неофіційний рекорд України. Зараз вона готується до Кубка світу у жовтні.

Для пересічної людини фридайвінг здається чимось неймовірним, проте Катерина запевняє: затримати дихання не так складно, як здається, головне — практика. Спортсменка розповідає: фридайвери пірнають вздовж тросу, який зупиняється на заявленій спортсменом глибині. За безпекою слідкує підводний дрон та ехолокатори. При поверненні на поверхню на глибині 35-40 метрів учасників змагання зустрічають спеціальні охоронці та супроводжують фридайверів аж до виплиття.

Рекордсменка зізнається, що в ідеальних умовах під час занурення не думає ні про що. Цього року їй вдалося тримати голову холодною на змаганнях, проте минулого року через початок повномасштабного вторгнення вона відчувала емоційний тиск. Важко психологічно буває і зараз. Катерина тренується у Харкові, а басейн, який зазвичай для цього використовувала, був пошкоджений російськими окупантами.

"Це був найважчий сезон за всю мою кар'єру. Потрібно не тільки тренуватися, а ще й відновлюватися. Це надзвичайно важко зробити, коли 10 або більше разів вмикається повітряна тривога... На фоні того, що йдуть з життя наші воїни, серед яких також є спортсмени, і є ще багато різних факторів. Це був дуже складний сезон, і я не могла уявити, що він буде настільки успішним", — ділиться Катерина Садурська.

Досягнення спортсменки спричинили шквал підтримки українців. Рекордсменка дуже рада такому фідбеку — вона пірнає, щоб надихати. Катерина планує працювати надалі, адже війна показала їй, що життя може обірватися в будь-який момент, а тому нічого не можна відкладати на потім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх стала чемпіонкою світу зі стрибків у висоту

Вправа для дихання 

Катерина зазначає, що фридайвінг — дуже багатогранний вид спорту, тому якийсь з його підвидів точно може припасти до душі кожному. Основа пірнання — правильне діафрагмальне дихання. Для цього покладіть одну руку на живіт, а другу — на грудну клітину. Дихайте так, щоб лише рука на животі рухатися. Це природне дихання, яке використовують люди з народження. Проте, через стрес та інші життєві обставини, більшість починає дихати лише поверхнево і не використовує ввесь потенціал легенів. Така дихальна вправа буде корисною для всіх людей та може допомогти заспокоїтися.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

 

Новини по темі