Отруює нашу їжу: медики розповіли про небезпеку тефлонового посуду і симптоми «тефлонової лихоманки»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Тефлоновий посуд: яку загрозу несе та чи безпечно ним користуватись
Freepik
Поділитися:

Тефлоновий посуд користується великою популярністю в Україні. Його вважають зручним і таким, що мінімізує використання олії. Проте за цією зручністю можуть ховатися реальні загрози для здоров’я. Про що замовчують маркетологи і що каже наука?

Тефлон — це торгова назва синтетичного матеріалу під назвою політетрафторетилен, який розпилюють на кухонне начиння, а потім запікають. У результаті утворюється антипригарна, водонепроникна і хімічно стійка поверхня. Здається, ідеальне рішення для кожної кухні. Але, чи знали ви, що при перегріванні тефлон починає поводитися інакше?

Центри моніторингу у США протягом останніх двадцяти років зареєстрували понад 3600 випадків так званих лихоманок полімерних випарів — отруєнь, викликаних вдиханням тефлонових парів. У постраждалих фіксувалися головний біль, підвищення температури, слабкість і кашель. Цей стан отримав назву тефлонова лихоманка.

Температура має значення

Якщо тефлон нагріти вище 260°C, починається його розклад із виділенням токсичних газів. Представниця американського токсикологічного центру Кейтлін Браун наголошує: не можна залишати порожній тефлоновий посуд на сильному вогні, не варто готувати при високих температурах і завжди бажано вмикати витяжку під час смаження.

Компанія, що володіє торговою маркою Тефлон, стверджує, що існують нібито наукові дані, які підтверджують безпеку антипригарного покриття за умов правильного використання. Але інші дослідження говорять інакше.

В той час, німецькі науковці провели реальний експеримент: поставили порожні антипригарні сковорідки на гарячу плиту і нагрівали їх до температури 370°C. У результаті були зафіксовані викиди так званих вічних хімікатів — речовин, що не розкладаються в природному середовищі і можуть накопичуватися в організмі.

Що кажуть експерти?

Хімік Катерина Маркуль у Сніданку з 1+1 пояснює, що сам тефлон за звичайних умов є безпечним. Але при високих температурах чи пошкодженні покриття ситуація змінюється.

«Коли таке покриття подряпане, порушується цілісність антипригарного шару. Частинки тефлону можуть потрапляти в їжу, а сама сковорідка нагрівається нерівномірно» — наголошує експертка.

Втім, одна подряпина ще не вирок. Якщо не перегрівати сковороду і готувати на середньому вогні, тефлон не завдасть шкоди.

Як правильно користуватися тефлоновим посудом:

  • Готуйте на середньому або слабкому вогні.
  • Не перегрівайте посуд понад 260°C.
  • Не залишайте порожню сковорідку на плиті.
  • Використовуйте дерев'яні, силіконові або нейлонові лопатки — не металеві.
  • Якщо покриття суттєво пошкоджене, краще замінити посуд.
  • Вмикайте витяжку під час приготування їжі.

На якій пательні готувати безпечно?

«Єдиний посуд, якому не страшні подряпини — це нержавіюча сталь. Його можна дряпати будь-чим. А от тефлонові й керамічні покриття слід берегти, використовуючи дерев’яні або силіконові лопатки» — вказує хімікиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівці б’ють на сполох: чому педикюр із гель-лаком може зіпсувати ваші нігті та як цього уникнути

Новини по темі
Всі новини