ТОП-5 найбезпечніших месенджерів та як захистити свої дані в мережі (пояснює кіберполіція)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Найбезпечніші месенджери та як захистити свої дані — рекомендації кіберполіції
Freepik

Наскільки безпечно користуватись месенджерами, зокрема тими, які створили росіяни?

Поділитися:

Якими месенджерами користуватися безпечно та як вберегти свої дані? Про це в "Сніданку з 1+1" поговорили з Євгенієм Дорогановим, начальником відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інші варіанти піддаються дистанційному злому", — голова СБУ назвав єдиний безпечний пристрій та розповів, що може зробити ворог через телефон — "Рік. За кадром"

Чи можуть спецслужби стежити через месенджери

"Будь-який месенджер в принципі має паралельні сесії, тому відкрити паралельну сесію, щоб щось скопіювати, можна в будь-якому випадку. Telegram має наскрізне шифрування, тобто повідомлення від користувача йде тільки до кінцевого користувача, воно не затримується на сервері. Такі самі методи шифрування використовуються як в Signal, так й у WhatsApp. Але додатково, знову ж таки, в Signal використовується ще блокове шифрування, тобто це додатковий ступінь захисту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не варто купатися цього літа та в яких областях це офіційно заборонено

Які месенджери найбезпечніші та чи можна користуватися Telegram

Найбезпечніші месенджери спеціаліст з кібербезпеки перерахував у наступному порядку: Threema, Signal,  WhatsApp, Telegram. Телеграм — другий за популярністю месенджер у світі, який налічує 700 млн підписників і поступається лише американському вотсапу. Під час війни він набув великої популярності серед українців. Чи безпечно використовувати телеграм? Спеціаліст з кібербезпеки прокоментував ситуацію та поділився рекомендаціями, які допоможуть захистити дані в мережі:

"Знову ж таки, немає прямої підтвердженої інформації, що розробник Павло Дуров співпрацює із спецслужбами рф. Але якщо хочете зберегти свої дані, необхідно використовувати автовидалення повідомлень, чіпляти двохфакторну аутентифікацію, якщо ви переживаєте, чи у вас не з'явилося другої паралельної сесії. І використовувати інші методи захисту: екранний пароль, Face ID або код-пароль".

Новини по темі