Пристрасть до барахолок, бажання радувати близьких та любов до України: яким був культовий режисер Сергій Параджанов

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Цікаві факти про Сергія Параджанова: пристрасть до барахолок, бажання радувати близьких та любов до України

Яким згадують Сергія Параджанова його друзі та якими неординарними вчинками він запам'ятався своїм близьким

Поділитися:

Ми знаємо Сергія Параджанова як автора фільму Тіні забутих предків – екранізації однойменної повісті Михайла Коцюбинського. А ще вірменина, безмежно закоханого в Україну!

ЮНЕСКО оголосила 2024-м роком Сергія Параджанова на честь його 100-річного ювілею - 9 січня виповнилося 100 років з дня народження всесвітньо відомого генія кінематографа.

У Сніданку в 1+1 розповіли про його хобі та захоплення, а також про те, яким його згадують найближчі друзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2024-й – рік Сергія Параджанова: цікаві факти про життя та роботу легендарного режисера

Спогади про Сергія Параджанова

Якось у грузинському ресторані в Тбілісі Параджанов зустрівся зі знаменитим дизайнером Ів Сен Лораном. Режисер вирішив створити для нього малюнок на серветці. На знак поваги дизайнер також хотів намалювати для Параджанова малюнок, але коли він узяв іншу серветку, режисер відповів:

«Не треба, краще я тобі дам десять пачок серветок, ти їх підпиши, а я вже намалюю. Так буде набагато вигідніше», - сказав Параджанов.

Сергій Параджанов

Сергій Параджанов був людиною яскравою та нестандартною. Як згадувала його дружина Світлана, він завжди викладав котлети на тарілці у формі ялинки. Про його підхід до сервірування розповідають і друзі культового режисера.

«У нього був дуже гарний посуд. Він робив красу з простих речей – навіть зелень міг розкласти щоразу по-різному. Це було певне мистецтво», – каже його близька подруга Марта Дзюба.

Він також був відомий спонтанними та неординарними вчинками. Так, донька літературознавця Івана Дзюби, Альона у дитинстві мріяла покататися на Чайці – машині, на якій возили всю еліту. Параджанов дізнався про мрію дівчинки та приїхав до неї під будинок на чорній Чайці.

«Возив нас по Києву. Оленка була щасливою, вони були щасливі разом. Він витратив на цю автоекскурсію усю зарплату. Він мав гонорар 300 карбованців, і він їх усі витратив на ту Чайку. І він це зробив, щоб дитині було приємно», – поділилася спогадом Дзюба.

Сергей Параджанов

Параджанов жив у маленькій двокімнатній квартирі на площі Перемоги, і вона була більше схожа на музей зі старовинними дзеркалами та підсвічниками. Параджанов був великим шанувальником барахолок і щосуботи та неділі вирушав туди за новими предметами інтер'єру.

А особливу пристрасть Параджанов мав до України. Він закохався не лише у природу, а й в український народ.

«Україна йому, як вірменину, стала дуже близькою – горами, степами… та побутом», - додала Дзюба.

Більше про Сергія Параджанова дивіться у сюжеті Сніданку з 1+1, який виходить у будні з 06:30 до 09:30 на 1+1 Україна.

Новини по темі