У парку, торговельному центрі чи у дворі: хто і де має право вручити повістку (роз'яснення експерта)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Хто і де має право вручати повістку — пояснює експерт
Freepik

Якою має бути повістка до військомату та хто має право її вручати?

Поділитися:

В мережі все частіше з'являються відео про вручення повісток призивникам на вулиці. У "Сніданку з 1+1" розібралися, хто та як має право отримувати повістку в умовах повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи законне вручення повістки через родича, по смс, у метро, кафе: пояснює адвокат

Хто може вручати повістки у воєнний час

"Вручати повістки взагалі будь-де — на вулиці, в парку, на виході з метро або вдома — поліцейські не мають жодного права. Вручати повістки можуть виключно представники територіальних центрів комплектування, уповноважені ними співробітники. Причому, окрім посвідчення співробітника Центру комплектування, має бути ще й документ, яким ці права передбачені", — пояснює адвокат Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців за кордоном зобов'язали ставати на військовий облік у дипустановах: які є винятки

За словами адвоката, виписувати повістки одразу на вулиці законно, але такі повноваження має, наприклад, начальник військомату. А от вже заповнені повістки можуть вручати кілька категорій людей. 

"Це можуть робити роботодавці, керівники навчальних закладів, а також органи місцевого самоврядування, представники ЖЕКів, управляючих компаній, ОСББ тощо", — зазначив адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 000 грн щорічно та одноразово: як та хто зможе отримати виплати за полон

Якою має бути повістка до військомату

Адвокат радить звертати увагу на те, чи вірно заповнена повістка. Вона має містити кілька важливих реквізитів. Відсутність хоча б одного з них робить документ недійсним. 

"Це в першу чергу прізвище, ім'я, по-батькові військовозобов'язаного та місце його реєстрації. Мають бути зазначені місце та час, куди прибути військовозобов'язаному і, звісно, живий підпис та мокра печатка керівника цього Центру комплектування. Без будь-якого з цих обов'язкових реквізитів така повістка не вважається дійсною", — зауважив Андрій Новак.

Як правильно отримувати повістку — рекомендації експерта

"Якщо на вулиці вручають або намагаються вручити повістку, в першу чергу варто перевірити повноваження тієї особи, яка вручає. Коли документи перевірені, то співробітник Центру комплектування має право вручити повістку. Виключно вручити, а не виписати її на місці!"

Новини по темі